2022-02-11
踏入虎年,疫情嚴峻,食肆進一步被收緊,Tate 原本主要晚市,但由於晚市禁堂食,所以轉攻午市,我地有機會可以book 倒位食lunch .星期三請半日假,行上斜路好容易就見倒餐廳,兩層高,地下有staff 接待之後上樓梯,二樓先係餐廳,樓底有啲矮,似閣樓, 地方唔大,不過每張檯私隱度好高,睇唔倒其他檯嘅情況。Menu 無價錢嘅,咁我問下,regular set 1180 , 無咩要選擇,main course 兩款我地當然兩款都要,另外有2個optional 嘅,分別係墨魚加180,一個係芝士120,我地加咗一客墨魚試下。先嚟係餐前小食Home made 麵包外脆內軟,面有芝士。牛油已坐落喺刀上,好美觀。另一個視覺有少少複雜,一共係三個碟再加一個杯,面層係豆腐,底係皮蛋。芋泥面一點係raspberry, 外層炸咗,好鬆脆,感覺中式,中間係松茸。賣相清新可愛😍,最底係帶子,圍住花嘅係檸檬啫喱,脆片化為太陽花花瓣,中間係松露。貌似烏冬,其實係用墨魚切成一條條,再配上海葡萄🍇,蝦乾仔之後上嘅魚,面層微脆造得啱啱好,底有切片龍蝦,非常彈牙。鮑魚飯用上日本珍珠米,鮑魚好新鮮彈牙豆腐輕輕炸過,鹹酸
先嚟係餐前小食
芋泥
貌似烏冬,其實係用墨魚切成一條條,再配上海葡萄🍇,蝦乾仔
之後上嘅魚,面層微脆造得啱啱好,底有切片龍蝦,非常彈牙。
鮑魚飯用上日本珍珠米,鮑魚好新鮮彈牙
豆腐輕輕炸過,鹹酸菜再鋪上面
主菜係乳鴿配雞翼
之前食過幾間星級餐廳個乳鴿都好腥,所以今次特別同waiter講想要熟啲,咁一如以往同其他餐廳嘅答案一樣話太熟唔好食,不過佢都會同廚師講聲熟啲。
上菜望見無乜血明顯佢地有用心為客人安排,面層好光身,脆脆地,咬落去唔係普通煎香,於是問waitress 係咪用荔枝柴燒過,回覆原來係用蘋果木燻過,果然一絲不苟,肉亦好嫩,非常高質
雞翼用肉餅釀咗,原來都幾夾。
另一個主菜係黃麂,即鹿肉,慢煮令肉質可保持嫩滑
甜品
外層係好薄嘅蘋果切片,好刀功👍,最底係蛋白糖霜,再加少少清新嘅汁。
最後仲有四件小甜品
1.彿手柑棉花糖
其實我食唔彿手柑味😅。
2.爆炸糖朱古力
有童年嘅感覺
3.開心果
呢個好好食,唔甜
4.檸檬蛋糕
整體唔錯,不過係fusion 菜,唔係傳統法菜,定價有少少高。