2018-09-29
今天(星期六)放假,家姐話請我飲茶補祝生日,便和媽媽去新都城間翠園試下,但係卻一肚氣。話說我們點零鐘去到,等了一會兒便有位,係點心紙選了六樣點心,交俾侍應生,但等了半個鐘有多都未見食物送來,發覺唔多妥,請一位侍應check下是否漏單,該服務員一口就答:“唔會漏單嘅。”不過幾分鐘後她回來說:“無落單喎,你搵邊個同你落單架?”無落單都算,仲問我搵邊個落?我點知佢係邊個?依家飲茶落單要問佢個姓名的嗎?已經火火地,唯有馬上攞張點心紙再剔過,點知呢個服務員企係我身邊,好大聲咁話:“快啲啦!”我即時扯火,反問佢:“點解要快啲呀?”佢先至話:“我幫你落番單啦!”之後唔咁再出聲。食物送上來,一般,並非特別好吃,價錢卻一點也不便宜,而且呢間翠園的座位擠逼,枱貼枱。期間更不時見到呢個服務員食到成口食物,趙住咁行出黎做野。唔係唔可以食,但係做服務行業,特別係飲食業,係咪唔應該係客人面前食呢?結帳後忍不住都要向酒樓經理反映。相信酒樓方面真的要加強員工培訓,以免破壞翠園的名聲。
話說我們點零鐘去到,等了一會兒便有位,
不過幾分鐘後她回來說:“無落單喎,你搵邊個同你落單架?”
我即時扯火,反問佢:“點解要快啲呀?”
佢先至話:“我幫你落番單啦!”之後唔咁再出聲。
結帳後忍不住都要向酒樓經理反映。
相信酒樓方面真的要加強員工培訓,以免破壞翠園的名聲。