2021-09-28
問地膽大埔之友“大埔有咩好西食?,十個有十個大埔人都會答“八妹雞煲”🤣 大埔出名美食多,但係得八妹雞煲可以脫穎而出🤔聽完佢咁響既朶,今晚就試下佢咩料咁巴閉😋 一到鋪頭附近就已經聞到好大陣好香既雞煲味,店員好熱情咁招待我地,帶我地去卡位位置坐低又講解推薦食咩辣度嘅雞煲😋除左order左個微辣度雞煲之外,我地仲加配左安格斯肥牛、即炸響鈴、混丸同埋娃娃菜👧😋 仲有食雞煲最重要既飲品🤣大大杯冬瓜茶&大大杯椰汁冰😋 秘制八妹雞煲(半隻雞🐔微辣)$168因為朋友唔食得辣既關係,我地order左微辣😋原本以為雞煲要食辣先好味,點知微辣更加可以吊出雞煲既精髓出黎,唔會被太麻太辣奪走味道感受😌麻麻地辣辣地引出雞本身既雞味同醬煲醬既甜味😋,原本以為會嚡口既雞胸有種入口即溶既嫰滑感覺🤯🤯衝擊左我對雞胸既刻板印象,原來係可以咁好味!食完之後我要對雞胸肉重新定義😍名不虛傳既雞煲有芫荽中芹花椒八角等配菜調味,身為芫荽控達人既我一定唔會放過🤣芫荽中芹點埋雞煲醬一齊食簡直好味到難。以。想。像!識食既一定係咁食🤤食晒雞煲之後我地就開始放湯打邊爐 淥肥牛啦😋 A級安格斯肥牛🐮(小)$188A級果然係A級👍!絕對冇令我失望
秘制八妹雞煲(半隻雞🐔微辣)$168
A級安格斯肥牛🐮(小)$188
A級果然係A級👍!絕對冇令我失望😍淥一淥 拖兩拖 嚼三嚼😍😍哇!濃濃既牛味四散落正在跳舞既味蕾🤣!超。級。好。味!牛肉好新鮮,油脂分布平均,食完一塊又一塊😋食到最後仲要同朋友爭食最後一塊添🤣🤣真係冇得輸!絕對值得encore既質素🤩🤩
即炸響鈴$48
岩岩炸起又脆又香😌店員拎到枱面時仲係熱辣辣!朋友唔淥佢就咁拎黎食都覺得正😋有別於普通響鈴,即炸響鈴外觀好似一朶朶玫瑰花咁⚘一層一層 層次分明,岩岩炸起綻放金黃色光芒,就好似一朶朶金玫瑰一樣高貴耀眼😳價錢平民而且有高級既視覺同味覺享受,抵食指數100分冇得輸呀!👍👍👍👍👍
混丸$58
混丸有牛筋丸、魚旦、墨魚丸同埋貢丸😋每款2粒,同朋友一人一粒唔洗爭🤣牛筋丸夠足料、魚旦夠彈牙、墨魚丸夠爽口、貢丸夠香菇🤣四款丸各有千秋好好味,有句說話“丸子夠新鮮,最快食完先” 證明哩句說話係真既🤤碟混丸比我地秒速清完,仲有d意猶未盡😅要bookmark定下次再黎食既時候,混丸係重點必點😋👏
娃娃菜$33
因為我地鐘意食好淋好淋既娃娃菜,所以開始打邊爐既第一時間就淥晒佢落煲啦🤤臨近打邊爐尾聲先夾出黎食,娃娃菜有牛肉既鮮甜又有雞煲既濃郁!簡單粗暴咁索晒成個湯底既精華🤤真係超正呀!👍👍👍👍👍
椰汁冰$28 冬瓜茶$32
大大杯果然唔係浪得虛名!真係好大杯😆 係啤酒杯既size!食雞煲打邊爐一定要配飲品解渴🤣我地食完雞煲 再打完邊爐 仲吹多陣水,杯飲品仲未見底!😍😍超抵飲👍
果然連大埔人都推薦既大埔雞煲絕對有品質保證👍而且價錢適中合理,服務高質有禮貌令我地有賓至如歸既感覺!一試難忘回味無窮🤤下次再搵日黎食返餐勁既!😋