2009-01-20
早個幾月前已經在飲食男女剪下佢的8折優惠券,但因為太忙,未能抽空到來一試。前天終於到了這家餐廳,嘗一嘗她那招牌套餐的滋味,點知........她的招牌套餐是"鵝肝牛柳餐"。我和太太都點了這個招牌餐。先來的 "招牌龍蝦湯",可能買罐罐頭龍蝦湯會好味D,上枱隻湯碟又唔企理。食完湯後,等了約10分鐘,三文魚他他(前菜)終於到了,本以為要做咁耐的東西會比較出色,但是原來只是一塊焗焦了的法包,塗上煙三文魚醬罷,凍凍的,一點都不新鮮也不好吃。到了主菜:鵝肝牛柳,仍然要等上10分鐘。鵝肝煎得唔夠香、唔夠趣皮,仲有用意大利陳醋唔夠果味。牛柳我們叫了一份7成,一份5正成熟,但明顯是佢有佢問我要幾成熟,我有我落單時佢有佢煮,兩份我們都由中間切開,大約都有7成,不過算幾稔,冇咩肉汁,但味道算唔錯。下面跟有意大利麵,直接可以說是沒有味道又唔夠汁,我們都落了好多鹽調味,加鹽後總算把定食完。等了又等,"朱古力心太軟" 終於來了,我並不期待這甜品會好食,因為見到隔離枱之前來了3個(他們都等了好耐),兩個朱古力心流到成日碟都係,其餘果個就全熟不流心。如無睇錯,他在的杯模落的並不是朱古力粉,而只係麵粉,所以出爐後會是成
她的招牌套餐是"鵝肝牛柳餐"。我和太太都點了這個招牌餐。
如無睇錯,他在的杯模落的並不是朱古力粉,而只係麵粉,所以出爐後會是成個都係灰色,一定唔係後加的糖霜做成,另外流心的程度大誇張(好水),必定在材料 - 朱古力、雞蛋、牛油和麵粉之中另外再加人其它流質的東西,就算全個焗熟了都吃不到有蛋糕的質感,仲要沒有朱古力味,唔怪得之唔會有一球香草雪糕作伴啦。
最後,茶餐廳本色的咖啡或茶,完了整個晚餐。
令人好失望的一間意式餐廳,希望餐廳老板見字可以作適當改良。