2019-05-17
我早前想去依間餐廳試下啲午餐好耐,今日終於試咗班蘭椰香黃薑飯($64)+ 班蘭椰香薏米特飲(需另加$14);食完之後,就覺得啲食物各具獨特味道。食物方面:1. 黃薑飯:整得都唔錯,不太硬或軟身,啲飯應該係用泰國米嚟煮既;唯一唔係咁好既係啲黃薑飯啲黃飯味唔係咁重。2. 牛肉:煮既方法應該用咗巴東牛肉既方式嚟煮;牛肉唔係太硬或勒,比較林,但可惜欠缺辣味。3. 雞:3/4隻既雞翼脾既部份,樣似葡國雞,但係班蘭椰香汁煮個雞;椰汁係較突出,但冇咩班蘭味。4. 豆腐:其實個味有啲似齋鹵味既味,但依個整法既豆腐遍甜。飲品方面:班蘭椰香意米特飲:薏米夠軟身唔硬,但冇咩班蘭味;椰味係有,但味道唔夠平均,飲時一忽係椰香味,一忽係水。總括嚟講:i) 三種餸唔可以放埋同一隻碟度,因啲唔同汁料混埋一齊;否則攪到食落有啲怪怪哋。ii) 除飯既人份量適中外,每種餸都係一件起三件止,每份或每件肉都好細份,所以價錢方面唔可以話係物有所值。iii) 餐牌上寫係‘班蘭椰香黃薑飯(牛、雞、菜)’ 班蘭椰香只係得雞上先揾到,菜方面:唔好其望太大,只係得豆腐,而沒有其他菜。所以依間既食物可以話比較獨特,食完後較為失望。
食物方面:
飲品方面:
總括嚟講:
所以依間既食物可以話比較獨特,食完後較為失望。