2016-10-09
當依家大部分新興火鍋店都係做緊六十分鐘或九十分鐘,百幾兩百蚊任食火鍋的時候,仍然有的火鍋店致力為顧客提供上盛火鍋材料。今日我同班姊妹就去左九龍城上品火鍋料理獎勵一下自己的舌頭!為忙碌的工作叉一叉電!刺身拼盤一坐低,我地就已經畀個刺身拼盤吸引住!決定正式試火鍋前,看看新鮮的刺身味道如何。很澎湃的一個刺身拼盤!果然光是看擺盤就已經非常吸睛!刺身包括北寄貝、帶子、象拔蚌、甜蝦、三文魚,鮑魚和泰式海蝦刺身撈,每樣身材都保持原有的鮮味,而且豐有海水的味道。最吸引的係泰式海蝦身撈,加配店舖預先調配好的香辣汁,非常惹味!脆皮芝士蝦丸姊妹仲叫左碟脆皮芝士蝦丸做小食。$88六粒好似乒乓波咁大粒的蝦丸,望落去已經攞左唔少印象分。真係好過癮啊!咬開外面香脆而不油膩的脆皮之後,就有彈牙扎實的蝦肉,中間就係熱辣辣的流心芝士。依個配搭真係冇得輸!餐前小食係一流手打蝦滑更是我至愛,一班人食到津津有味!自家製系列果然不同小可,好有特色!脆鯇片鍾意食魚的朋友,食火鍋一定要點脆鯇片!紋理清明的脆鯇魚片,只要輕輕放入火鍋湯燙幾十秒,就會剛好變成奶白色,再稍為點少少火鍋醬油,入口爽甜而有咬勁,重點幾乎冇魚骨!唔使擔心會哽骨!
今日我同班姊妹就去左九龍城上品火鍋料理獎勵一下自己的舌頭!為忙碌的工作叉一叉電! 刺身拼盤
一坐低,我地就已經畀個刺身拼盤吸引住!決定正式試火鍋前,看看新鮮的刺身味道如何。很澎湃的一個刺身拼盤! 果然光是看擺盤就已經非常吸睛! 刺身包括北寄貝、帶子、象拔蚌、甜蝦、三文魚,鮑魚和泰式海蝦刺身撈,每樣身材都保持原有的鮮味,而且豐有海水的味道。最吸引的係泰式海蝦身撈,加配店舖預先調配好的香辣汁,非常惹味! 脆皮芝士蝦丸
姊妹仲叫左碟脆皮芝士蝦丸做小食。$88六粒好似乒乓波咁大粒的蝦丸,望落去已經攞左唔少印象分。真係好過癮啊! 咬開外面香脆而不油膩的脆皮之後,就有彈牙扎實的蝦肉,中間就係熱辣辣的流心芝士。
依個配搭真係冇得輸!餐前小食係一流 手打蝦滑更是我至愛,一班人食到津津有味!自家製系列果然不同小可,好有特色! 脆鯇片
鍾意食魚的朋友,食火鍋一定要點脆鯇片!紋理清明的脆鯇魚片,只要輕輕放入火鍋湯燙幾十秒,就會剛好變成奶白色,再稍為點少少火鍋醬油,入口爽甜而有咬勁,重點幾乎冇魚骨!唔使擔心會哽骨! 我們的冬瓜豬骨鍋好清甜!
而且好多料,豬骨又入味,仲有好多骨膠原,女士唔補下點得架!
菜心苗和粟米
欣賞小店可以雙拼,每樣叫少少,如果人多仲可以試哂不同搭配。啱哂有選擇困難症的你!細細棵的鮮嫩菜心苗,稍稍燙熟,放落口咀嚼,非常利落,不怕黐牙,亦好清甜。粟米放落去煲湯,令到個湯好甜! 甜品都有心機,好正的紫薯布甸啊!和幾個朋友共聚了一個無所不談的夜晚!