2021-01-04
除夕沒有倒數,反正沒什麼可以慶祝,男友提意到山頂行返轉,廣場翻新後重開,有𣎴少熟悉的店舖,亦有不少食肆進駐,這邊新廣場比舊的好行好多。反正肚仔餓餓地,又要係六點前完成晚飯, 就決定係新廣場呢邊食晚飯。近排食得西餐多,不如食下中菜, 就決定試下【鼎尚棋哥燒鵝湯館】 湯館夠寬敞,可惜窗邊位無晒,無得望住靚境嘆除夕晚飯。 Anyway 要快些點菜, 趕時間完成呀。今晚一於要食好啲,踏走衰到貼地既2020 我地由前菜開始【皮蛋千頁豆腐】$88整磚豆腐既份量,加上皮蛋和木魚絲;以甜甜地既涼伴汁調味,清爽又好味既前菜。 天熱寒冷,當然小不了滋補養生燉湯, 我們也是湯控,所以一人一盅先夠喉。 有睇過阿爺廚房既都知阿爺出手既燉湯有幾講究,用料足見稱。男友既【西洋菜陳腎無花果燉湯】$90燉湯夠大盅,這盅燉湯是秋冬必飲的湯水,有潤肺、下火功效 , 用料足有西洋菜、陳腎、南杏、無花果、瘦肉、陳皮、薑片等。 一打開蓋就見到出晒煙,香氣撲鼻,湯色清澈,點點的咸香,加上西洋菜的獨特香氣完全溶化在湯內,喜歡清潤味道既朋友絕對不能錯過。 我還是首次喝【日月魚淮山合桃湯】$128褐色湯頭, 未喝已感到非常濃郁, 果然
食肆進駐,這邊新廣場比舊的好行好多。
湯館夠寬敞,可惜窗邊位無晒,無得望住靚境嘆除夕晚飯。
Anyway 要快些點菜, 趕時間完成呀。
今晚一於要食好啲,踏走衰到貼地既2020
我地由前菜開始【皮蛋千頁豆腐】$88
有睇過阿爺廚房既都知阿爺出手既燉湯有幾講究,用料足見稱。
男友既【西洋菜陳腎無花果燉湯】$90
陳皮、薑片等。 一打開蓋就見到出晒煙,香氣撲鼻,
我還是首次喝【日月魚淮山合桃湯】$128
褐色湯頭, 未喝已感到非常濃郁, 果然無錯,味道濃郁之餘,滲出海產的鮮味, 甜度十足,
湯香濃郁呀!絕對是真材實料, 材料一樣都不能小, 淮山、白豆、蓮子、日月魚、排骨、扁豆、薏米等,
我喝到一滴不留,喝完成身暖笠笠, 面色都紅潤起來。
接著是【叉燒、豉油雞飯】 $88
雞油雞是雞肶位,漲卜卜既雞皮都要一試,油潤雞皮十分彈牙, 無油膩感; 雞肉超嫩滑,
淡淡的豉油咸香 ,不死咸。
半肥瘦叉燒用上梅頭,肉質特別有口感,軟淋中保留點嚼勁,絕無失手的燶邊蜜汁叉燒, 肯定是我喜歡的味道。
【燒鵝拼燒腩仔飯】$98
嘩 ! 勁有霸條氣既 原隻燒鵝肶 ,再係可一不可再的壓場感。
賣相是無可挑剔,閃閃令既燒鵝皮, 火喉一流,一咬下去, 滲出炭火的香氣,半脆口鵝皮,油脂感十足。
更過份是豐腴的肉汁從指縫間流出,每啖鵝肉都油香四射,偶爾邪惡一次,令人非常滿足。
差啲忘記咗燒腩仔,燒腩皮超香口,卜卜脆,肉冇渣,加上薄層脂肪比例,真係吾錯。
最後還有清潤糖水
【燉無花果雪梨糖水】$68
最吸睛是超巨形無花果,糖水積質感黏黏的,原因為用上雪耳,而且雪耳已燉至半溶化,膠原感滿滿,感覺糖水
不只用上冰糖, 還喝到蜂蜜的甜味,喝完咀兒被黏著了。
吃過 2020 大滿足的最後一餐,感覺好幸福。
在此希望疫情盡快消失,
祝各位身體健康; 世界和平。