2024-09-21
由上環鬧市走進半山方向既小巷裏面,發現了一間隱世嘅法國餐廳,由餐廳門口走入餐廳內廳,見到餐廳嘅擺枱,以及餐廳內嘅吊燈和掛畫,都感覺到高貴同優雅嘅氣派,另外新穎吧枱設計,好有時代感😍今次黎餐廳試咗個Dinner set for two,$988 前菜,主菜,甜品可以各選擇兩款🙂牛油麵包籃最特別嘅地方,就係碟蔥花牛油,食落去除咗牛油香味之外,亦都好香嘅葱味。前菜菊苣沙律🥗用左幼嫩嘅菊苣🥬配上核桃,藍芝士🧀,再伴上切片梨片,感覺爽甜又fresh,用菊苣黎做前菜,好有特色又有新鮮感。法式檸檬汁漬魚生 +$78將魚生撈上法式檸檬汁,令到魚生食落更加爽口,爽口既魚生夾埋新鮮沙律菜,作為沙律前菜,真係令人胃口大開。主菜肉眼牛扒配薯條 +$88五成熟嘅肉眼扒,煮得相當到位,柔嫩多汁,咬落仲有好香牛味。薯條炸得香脆可口,正👍🏻龍蝦扁意大利麵 +$108用龍蝦汁煮成嘅意大利麵,味道香濃,但感覺又唔會油膩,再配上新鮮嘅龍蝦仔,相當有驚喜🤩甜品巴夫洛瓦蛋白霜蛋白霜配上新鮮嘅車厘子,再加上香草雪糕,味道酸中帶甜,不錯既甜品配搭。是日精選法國芝士拼盤 +$68拼盤有三種芝士配上多士片、提子粒同合桃,食完濃烈嘅芝士
牛油麵包籃
龍蝦扁意大利麵 +$108
甜品
巴夫洛瓦蛋白霜
是日精選法國芝士拼盤 +$68
拼盤有三種芝士配上多士片、提子粒同合桃,食完濃烈嘅芝士之後,食返幾粒提子,真係鹹甜適中😍
依個二人餐份量超多,三個人都未必食得晒,性價比好高,加上舒服嘅環境同優質服務,絕對值得再嚟食!
評分:最高為5分
治癒度:👩⚕️👩⚕️👩⚕️👩⚕️👩⚕️
抵食度:💉💉💉💉💉
翻兜指數:🩺🩺🩺🩺🩺
Nissa la Bella (差館上街)
上環差館上街10-14號地舖
📍上環港鐵站A2出口7分鐘路程
#healingbobo #foodie #hkfoodie #foodiehk #香港 #美食 #上環 #SheungWan #法國菜 #NissalaBella