Hong Kong Dim Sum❤️ Yum Cha☕️ Traditional x Fusion💫..點心 除左連鎖大集團/酒家外,點心屋都係一個唔錯既選擇。細細間 唔會係中央處理,人手做既 即叫即蒸巧手點心,仲標榜無味精 份量足 味道當然比較新鮮好味。 呢間位於上環既點心屋,地方不大 但感覺人情味特別濃。食物質素 性價比 亦都不比大型酒樓差,仲有最重要💫 老闆好親切 亦會親身駐場,照顧客人唔同需要 服務真係好貼心呢。llll蝦餃`燒賣💛,作為點心代表 總不能少吧。餐廳招牌之一,3粒足3両✨ 份量真係好足。大大粒 好飽滿 爽口彈牙 好滿足。ll唔食得辣 紅油抄手以外既好選擇。 上湯魚肚食得黎 鐘意辣亦可添加桌上既辣辣油 更添惹味。大大粒雲吞 皮薄又滑 餡靚又足,又是滿滿既蝦肉。ll香滑粉皮包住腐皮卷,彈牙蝦肉🦐 外層口感軟滑 內層鬆脆 層次形成對比,仲有木魚絲紫菜 口感不錯喔。ll雞腳鳳爪🐥 亦係點心之選必點。沒有太特出 但是個人偏好喔。炆得入味 底層仲有好多粒粒花生🥜,炆得夠淋又入味 愈食愈香。ll老干媽料理,用上出名既老干媽醬炒 香噴噴。而載食物既盤碗 係用上雲吞皮炸脆而成,有心思

l[周記蝦餃皇 $40]l
l[蟹籽燒賣皇 $38]l

l[上湯魚肚雲吞 $42]l

l[和風脆皮海鮮腸 $44]l

l[花生炆雞腳 $45]l

l[老干媽醬炒銀針粉 $52]l
老干媽料理,用上出名既老干媽醬炒 香噴噴。而載食物既盤碗 係用上雲吞皮炸脆而成,有心思得黎 仲可以食埋添。用辣油炒 當然惹味又夠鑊氣喔。

l[蔥花牛肉腸 $30]l
腸粉皮帶煙韌,配上蔥花牛肉🐮 總是很夾。份量亦很足 都是飲茶食點心不能少。

l[椰汁紅豆冰 $26]l
喝膩一般中國茶嗎❓可點選港式特式凍飲品喔。呢度既紅豆冰可配:椰汁/奶茶/咖啡/鴛鴦/阿華田/好立克。不過我就覺得椰汁同紅豆既味道最夾,紅豆又夠淋身 椰奶味又夠重。

呢度點心好多選擇,有傳統點心 又有新派點心 好豐富。係上環行到攰攰地 或者夜晚想飲夜茶❓呢度好近地鐵站出口 幾分鐘路程就到,想來個一盅二件❓都係一個唔錯 有誠意既好選擇。😋🥢