2016-08-31
點解呢個食評個題目會叫-真可惜。? 大家細閱就會知道題目所在..因為工作關係今日黎到上環, 之前上網見過食評同環境都唔錯, 所以今晚特登黎到東街呢間「Oldish」, 地理位置真係比較遠, 如果唔係知道呢度有間餐廳, 正常好難會搵到黎呢頭位於東街最高處, 真係要攀山涉水行斜路, 路過摩羅街中心先會到, 上環地鐵站出再步行大概10分鐘終於到達我想去嘅地方💦餐廳唔算太多人暫時只有小貓幾隻, 不過幽靜嘅環境令人好舒服!入面嘅佈置好有特色, 好有英倫風既style, 就好似以前舊式嘅播放器, The Beatles既海報, 相等等有英國特色既野都呈現喺眼前❤️除咗英倫風之外, 餐廳入面仲包含左一d舊式既中式茶具, 雖然中西合璧但唔會覺得過分起眼, 有種相輔相成嘅感覺❤️最想食既Spaghetti with Wild Mushroom & Black Truffle Cream Sauce 既黑松露冇貨, 所以只係叫咗Four Cheese Wagyu Beer BurgerFour Cheese Wagyu Beer Burger $178價錢唔算十分便宜, 不過香港地確實係一分錢一分貨, 漢堡包
大家細閱就會知道題目所在..
位於東街最高處, 真係要攀山涉水行斜路, 路過摩羅街中心先會到, 上環地鐵站出再步行大概10分鐘終於到達我想去嘅地方💦 餐廳唔算太多人暫時只有小貓幾隻, 不過幽靜嘅環境令人好舒服!
入面嘅佈置好有特色, 好有英倫風既style, 就好似以前舊式嘅播放器, The Beatles既海報, 相等等有英國特色既野都呈現喺眼前❤️ 除咗英倫風之外, 餐廳入面仲包含左一d舊式既中式茶具, 雖然中西合璧但唔會覺得過分起眼, 有種相輔相成嘅感覺❤️ 最想食既Spaghetti with Wild Mushroom & Black Truffle Cream Sauce 既黑松露冇貨, 所以只係叫咗Four Cheese Wagyu Beer Burger
價錢唔算十分便宜, 不過香港地確實係一分錢一分貨, 漢堡包嘅外形好特別, 好似一個UFO
芝士製作成一塊平面Cheese, 因為內裏嘅芝士同漢堡扒受熱形成半溶狀態, 外面嘅芝士香脆可口, 芝士味濃但味道唔會過重
牛肉漢堡處理得好好, 食落好juicy多汁
雖然有厚厚嘅芝士🧀同牛肉漢堡, 但夾埋生菜同蕃茄片一齊食大大減低油膩嘅感覺😋😋😋👏🏻
整體嘅味道的確唔錯, 而且呢度嘅職員好nice
不過可惜嘅係....職員同我地講即將結業😨
真係有D可惜...一間咁有特色嘅餐廳又將會喺香港消失了😢💔
希望喺香港某一角落仲可以搵到有類似嘅英國風餐廳喇!