2019-12-29 850 瀏覽
呢排忙到成日都係下午茶時段先有時間食晏,所以就可以用平價發掘吓午市同晚市都比較貴嘅餐廳。今日就嚟試一試呢間打住米芝蓮一星旗號嘅莆田!下午茶咁多樣嘢食,先至收$49一位,十分吸引。2樣點心就揀咗杞子白米糕同埋酥脆莆田扁肉,由於未試過扁肉,所以出於好奇就叫咗佢。主食就叫咗相當有名嘅興化炒米粉!最後仲有一份跟餐甜品,但無寫明係邊款,所以都有啲期待!等待期間就食住呢個前菜先!酸酸鹹鹹辣辣咁嘅味,又幾滋味。不過如果係想窮食嘅朋友就可能要留意吓啦,因為呢小碟都會收返10蚊嫁。但我就唔介意嘅,難得嚟到,不妨一試!食到7788嘅時候就上咗點心同埋甜點啦!無諗到上菜都用咁精緻嘅碟仔同埋木具,眼前一亮!個白米糕就正常發揮,我本身都鍾意食呢啲糕點,覺得米味都幾出!同埋都有飽腹感嘅。個扁肉我就帶住好奇心咁試,一試覺得其實姐係細粒版嘅鍋貼,但就真係好小型嘅版本🤣。反而個蓮子雪耳湯食落都滋潤嘅,但係就完全食唔出味,有啲失望。主菜就係興化炒米粉!莆田嘅米粉真係好出色。首先,個米粉嘅口感係完全唔同平時食嗰啲,一送上嚟已經見到好似啲好細密嘅網咁,食落略略煙韌,落味啱啱好,唔會太鹹亦都唔會太淡!而且可以見到雖然係下午茶s
。今日就嚟試一試呢間打住米芝蓮一星旗號嘅莆田!

下午茶咁多樣嘢食,先至收$49一位,十分吸引。

前菜  -  涼拌木耳

杞子白米糕 / 酥炸莆田扁肉  /  蓮子雪耳湯(跟餐甜品)

興化炒米粉

主菜就係興化炒米粉!莆田嘅米粉真係好出色。首先,個米粉嘅口感係完全唔同平時食嗰啲,一送上嚟已經見到好似啲好細密嘅網咁,食落略略煙韌,落味啱啱好,唔會太鹹亦都唔會太淡!而且可以見到雖然係下午茶size, 但係都係落足料喎
。呢個滿分!

食食吓覺得啲嘢食咁出色,唔點返杯嘢飲好似掙咁啲嘢咁,見menu上面咁落力介紹呢杯紅毛榴槤汁,就試一試佢。
紅毛榴槤汁

結果飲後感就係完全唔值$36咁貴,首先個size同menu上面嘅size都差咁多先,第二就係完全唔覺得來莆田必點,只係好普通水準嘅一杯嘢飲,唔係難飲,但吹大咗!

其實啲嘢食嘅原味已經好夠,所以我就無落到辣媽醬入啲嘢食度。但見個外表咁吸引,都有試咗一小啖
, 佢唔會太辣,有適當調味!下次再食會試吓落入主食度
辣媽醬

總結嚟講,想揀有質素又飽肚嘅下午茶食嘅話,莆田就最好不過。但唯一缺點係4點至到5點半會閂一閂,但我3:45先到都仲比我入座,嘢食都好快嚟齊嘅。如果想呢段時間食嘅朋友又想坐耐啲嘅話要留意返啦。
2019-12-16
$104.5 (下午茶)
前菜  -  涼拌木耳
興化炒米粉