2010-10-23 70 瀏覽
早排,有海南餐廳店員喺上環地鐵站 B 出口派單張,我順便問佢係新開抑或轉咗老板?因為,我記得之前有間叫金葉海南餐廳正是位於干諾道中;原來已經轉咗手。我第二日得閒,通知 Openrice 加新餐廳!不過,我見價錢幾貴,一直未幫襯過!再過一排,又有店員喺上環地鐵站 B 出口派單張,今次係外賣 + 下午茶單張,外賣飯盒由 $33 ~ $45 ,都唔係好抵食!都係考慮吓先!反而,下午茶廿幾$,可以試吓口味如何及食物質素!咁啱中午食完潛艇堡唔夠飽,急不及待搶閘放工去食下午茶!一入到去,已經 5:45 ,我問:唔該仲有無下午茶呀?店經理話做埋我,真是感激萬分!其實,下午茶直至 6:00;晚市價錢貴過下午茶一大截,店經理恨不得快啲轉牌啦!我坐喺卡位枱,光線充足,並非浪漫情調!只見每枱擺放了假花 (感覺有點 Leung! ) 焗粟米吞拿魚天使麵 + 熱好立克 $28 ( 下午茶無須加一 )原本係意粉,我要求轉天使麵。當碟天使麵一上枱,嘩! 咁大碟!好驚喜!下午茶真係食得過!完全比預期多!天使麵夠幼身,軟硬適中,口感不錯! 吞拿魚份量算不少;粟米可帶出甜味!食完好滿足!天氣轉涼了,係時候飲熱飲!以肥肥矮

反而,下午茶廿幾$,可以試吓口味如何及食物質素!
咁啱中午食完潛艇堡唔夠飽,急不及待搶閘放工去食下午茶!

每枱擺放了假花 (感覺有點 Leung! )

焗粟米吞拿魚天使麵

原本係意粉,我要求轉天使麵。當碟天使麵一上枱,嘩!
吞拿魚份量算不少;粟米可帶出甜味!食完好滿足!
天氣轉涼了,係時候飲熱飲!以肥肥矮矮嘅杯盛住,慢慢品嚐箇中味道,奶落得夠多,水夠熱,夠帶出好立克特有香味!
食完個下午茶仲飽過上次喺中環 Affinity Cafe 個 lunch!

2010-10-15
每枱擺放了假花 (感覺有點 Leung! )
焗粟米吞拿魚天使麵