2017-10-18
上星期放工得我同媽媽晚飯,於是帶左媽媽去食日本放題,今次黎到呢間餐廳是比較新開的,是我經常去食的一間分店,食物應該也不錯的,於是就去試試~這裡位於旺角兆萬中心3樓商場樓層,坐位之間好寬敞,價錢收費就係按日子及時段計算! 這裡以放題形式為主,跟大部份的放題一樣,枱上備有厚厚的點單紙,款式特別多,分別有刺身、壽司、手卷、沙津前菜、燒物、炸物、小食、其他日本鍋物、炒飯、飲品及甜品等!另加HK$60/人就可以升級體驗其他升級食物,有澳洲和牛壽司同黑松露海膽蒸蛋都好吸引耶!另外再加HK$30/人仲可以食到呢度先有的磯燒放題,有唔同海鮮可以揀,當中包左一盤拼盤,而其後再點叫就要按類別加錢!飲品選擇算多,都是以罐裝飲品為主,可以自行到雪櫃拿取~我地Join左磯燒放題附送一盤海鮮拼盤,包括平殼扇貝、大赤蝦、鮑魚、北海道燒蟹蓋及青口~唔想自己動手都有職員幫手燒俾你食~當中最喜歡這個北海道燒蟹蓋,拆哂蟹肉啖啖肉,蟹味濃郁,燒到好香好惹味~這條大赤蝦大過手掌,燒到濃濃地好香口,肉質好彈牙爽口~清酒煮蜆數量不少,湯底不錯,而蜆的Size比想像中大,好鮮甜的!刺身:分別點了有三文魚、劍魚腩、北海道帶子、北寄貝等
飲品選擇算多,都是以罐裝飲品為主,可以自行到雪櫃拿取~
唔想自己動手都有職員幫手燒俾你食~
這條大赤蝦大過手掌,燒到濃濃地好香口,肉質好彈牙爽口~
刺身:分別點了有三文魚、劍魚腩、北海道帶子、北寄貝等,下面都有冰塊為刺身保持溫度,令刺身保持新鮮~
三文魚刺身很新鮮厚身,啖啖肉的,沒有任何雪味,三文魚味濃郁~
油甘魚(升級體驗)肉質特別鮮嫩,而其他的都好新鮮,而且是厚切,十分滋味~
軟殼蟹手卷:即叫即包,外面的紫菜而香脆,而軟殼蟹包住都是香脆的,上面還有滿滿的蟹籽,口感好豐富~
天婦羅:是即叫即炸,熱騰騰的上碟,亦都炸得剛剛好,金黃色的,而且炸粉不會太多,好脆身,沾上天婦羅汁好好味,我最喜歡就是南瓜及蝦天婦羅,南瓜帶有甜味,而蝦肉好彈牙,好有口感!
黑松露海膽蒸蛋(升級體驗):蒸蛋好滑身,入面有冬菇、蟹柳、魚片等配料,好有口感~上面加了了海膽煮成,所以味道比較鮮味,但就沒有原粒的海膽的!
澳洲和牛壽司(升級體驗):半生熟的澳洲和牛,上面有點洋蔥碎可以辟到其濃烈的腥味,澳洲和牛切得比較薄身,好易咬開,牛味尚算可接受!
火炙三文魚腩壽司(左):輕輕燒過表面的火炙三文魚腩壽司好惹味,三文魚味香濃!
黑松露帶子壽司(右):好特別,上面有少量黑松露醬,帶子好爽口嫩滑,而吞拿魚也很鮮嫩,微微的黑松露香跟兩者味道不同的都很夾,味道不會太膩!
胡麻冷豆腐:質感滑滑的凍豆腐加上微酸香口的芝麻汁,好醒胃~
味付螺肉:螺肉好彈牙,微辣好惹味!
蒜片牛柳粒:牛柳粒好淋身好惹味,一口一粒,好有牛味,醬汁也很惹味!
南蠻雞翼:是即叫即炸的,上碟時好熱騰騰,好香口惹味,而且表面炸到好脆口,正!
甜品有任食雪糕杯,可以自行領取~
也有不少甜品選擇,當中的櫻花牛奶布甸特別喜歡,布甸好滑身!
題外話/補充資料:
後記:
整體的食物質素不錯,磯燒放題真係好正,海鮮都比想像中新鮮~
比較平時食日本放題多少新意,岩哂一大班唔同口味既朋友約埋黎食!