2023-10-23 40 瀏覽
見到呢間餐廳Openrice好多笑臉,幾次行過都見到好多人等,以為係好嘢,於是今日撞正小兒11點附近學完嘢,就嚟食個early lunch,點知中哂伏。日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉 ($128):上枱一刻,其實都幾失望,因為賣相一啲都嗰精緻。再試一啖,少鹹少辣,唔可以話好食,更心下一沉。餐牌冇註明係辣嘅,可能有啲人會覺得嗰少少辣唔算辣,但真係唔食得辣嘅人點咗,係真係食唔到。小兒就係完全食唔到嘅例子。黑松露忌廉汁煮芝士菠菜餡介子雲吞 ($138):又係過鹹嘅一道菜。雲吞完全唔出色,同現成買嘅急凍貨冇分別,皮厚餡少,醬汁過濃過鹹。令人失望。牛油浸日本帆立貝椰汁意大利飯 ($118):帆立貝普通,意大利飯唔係al dente,最差係個汁,食唔到椰汁味,只食到一啖又一啖嘅鹽。呢道菜係三道之中最鹹嘅,其中有一啖飯係食到一炸鹽,擺明撈唔勻,嗰啖飯真係攞命。黑芝麻鮮奶 (跟餐$27):正常味道。丸九小山園抹茶鮮奶 ($47):正常味道。(因為有最低消費,冇幫小兒點一個餐,所以其中一杯飲品要收返正價。)本來諗住叫個甜品,但被3道菜嚇到唔敢叫,唔想貼錢買難受。呢間餐廳明顯係食裝修,裝修係舒服嘅,但每枱座位都
日本櫻花蝦蟹肉蘆筍扁意粉

黑松露忌廉汁煮芝士菠菜餡介子雲吞

牛油浸日本帆立貝椰汁意大利飯

黑芝麻鮮奶

黑芝麻鮮奶 (跟餐$27):正常味道。
丸九小山園抹茶鮮奶

本來諗住叫個甜品,但被3道菜嚇到唔敢叫,唔想貼錢買難受。呢間餐廳明顯係食裝修,裝修係舒服嘅,但每枱座位都拍到好埋,唔可以話坐得舒服。以百幾蚊一道菜式,而份量唔算多,賣相又唔精緻,坐得又唔舒服嚟講,唔包前菜唔包嘢飲,同附近商場內坐得舒適嘅餐廳一比,感覺性價比低。

P.S. 餐枱上貼咗張紙話Openrice收藏佢有95折,但waiter話要全枱人都收藏先有……
2023-10-23