2017-08-09 248 瀏覽
趁今日訓飽精精神神就出去搵食休閒下,今日踏足較少接觸的金鐘。位於灣仔的beef & liberty,從金鐘地鐵站A出口,再經Pacific Place三期一出就到達,即使天氣炎熱都唔怕行得遠,而且較鬧市遠。裝潢亦料用落地玻璃設計,光線非常充滿。星期日3:30pm既關係,由岩岩入鋪見到爆場,到落完order得番幾枱,真正展開休閒的一日,可以慢慢食慢慢傾。是日special: 軟殻蟹三文治熱辣辣上菜,聞到軟殻蟹的香味- 話就話係三文治,但食落口同漢堡包冇唔同- 加上香料、洋蔥,食落味覺沖擊較大- 軟殻蟹聞上去好香,但係面粉較重,只食到香脆,沒有任何肉/ 膏狀- 因爲豬肉係手撕既關係,感覺比較嫩滑- 味道比較似用燒烤汁,加上香料、洋蔥味道較重,不時有一口「中招」,咬中新鮮洋蔥,口感非常刺激- 有誠意,即叫即炸- 不沾醬汁反而能夠品嚐出芝士的味道- 雖然名為芝士通粉,但我食不到內有通粉的感覺食完呢3樣野感覺係唔知食左咩落肚,可能以上食物都加入香料,味道較濃,份量同餡料都相對細份,決定追加薯條一份:薯條🍟- 同樣有誠意即叫即炸- 出面非常有嚼口,很「煙un」- 餐廳供應的茄汁味道很甜,個人認為與

軟殻蟹三文治

是日special: 軟殻蟹三文治
熱辣辣上菜,聞到軟殻蟹的香味

- 話就話係三文治,但食落口同漢堡包冇唔同
- 加上香料、洋蔥,食落味覺沖擊較大

手撕豬肉漢堡

- 因爲豬肉係手撕既關係,感覺比較嫩滑

炸一口芝士通粉
- 有誠意,即叫即炸
- 不沾醬汁反而能夠品嚐出芝士的味道
- 雖然名為芝士通粉,但我食不到內有通粉的感覺

薯條🍟
- 同樣有誠意即叫即炸
- 出面非常有嚼口,很「煙un」
- 餐廳供應的茄汁味道很甜,個人認為與薯條不夾

雖然beef & liberty食物質素未如所想,但唔需要加+10%服務費,員工態度亦很好,可以叫左1、2款小食醫飽肚先走人都得,亦可以一次嘗試較多的食物!
2017-08-06
手撕豬肉漢堡