2019-12-20
先此聲明,恐怖故事,但全部屬實。今日生病,請了病假打算休息,下午便和家人到這𥚃吃個午飯。如常點了例牌的麻辣海南雞飯和馬拉盞炒通菜,生病也不忘重口味。飯一到,一啖食件雞先,如常好味。第二啖,件雞咬咬下,嘴角有d痕,順手抹嘴,眼尾見到手背有節白色野,好似粒飯,但重點係佢識郁,係條不折不扣既caterpillar,即是🐛。最驚爬蟲類,但講緊既係我差d食左,或者已經食左佢個family,我即刻崩左個大潰。叫個店員阿姐來,佢好認真咁同我地分析🐛應該係喺件雞上面塊莞荽度黎。下,認真咩。🤯Er,講真我無興趣知佢本身住係邊,重點係 "咁你都無理由比條🐛我食呀嘛"。好快,阿姐就收左我枱上面既食物,重退埋錢比我。我無嬲,好平靜,只係咩胃口都無晒,唔知呢個童年陰影會持續幾耐,然後夜晚見到碗飯都想嘔。睇返上年自己寫對呢間餐廳既好評,到今日再寫,只係唔希望有下一個受害人。我講到好似幾好笑咁,嚴肅d講,衛生係一間食肆既最低門檻,其他都係次要。食材有問題,客人發現後,你無認真處理同交代,倒左就算,咁下一個客人呢?我好失望。失望到懶到十年無打食評既我都要打返篇同大家講。
今日生病,請了病假打算休息,下午便和家人到這𥚃吃個午飯。
我好失望。失望到懶到十年無打食評既我都要打返篇同大家講。
[我有圖,重要係live photo。]