2013-08-29
尋晚一家三口去尖咀行街,行行下the One肚仔餓,就搵地方醫肚,媽媽想食中菜,咁睇完水牌就決定食小龍。以為係上海野,坐低先知係台灣野。叫左小籠飽、醉雞、梅菜扣肉、撈面同兩個白飯。小龍包皮薄多汁,可惜豬肉有so味,大扣分。醉雞成80蚊,但得幾塊,唔香,仲要好鞋口。撈面好細碗,真係好失望,不過面彈牙,蔥油香,幾好食,但係30蚊實在唔值。梅菜扣肉全晚最難食,梅菜無味,切得細碎,肉都係無味,好似罐頭咁,仲要係加熱嘅,真係唔知自己食咩咁。完全送唔倒飯!重點係我佢一路唔收碟,食左一個鐘倒就收碟,碟扣肉同白飯食左一半,佢地就不停問我地仲要唔要,但係我地邊傾邊食,點解要吹我地?終於有人行過黎話出面有人等位,叫我地䧉單,,咁我地明白嘅,就走喇。我地坐中後的卡位,點知一行出黎,有幾張空枱,行到出去,得一對情侶等位。我唔明點解佢有空枱都要叫我地走,野已經唔好食,仲要得失客,真係唔會再黎!
以為係上海野,坐低先知係台灣野。
叫左小籠飽、醉雞、梅菜扣肉、撈面同兩個白飯。
小龍包皮薄多汁,可惜豬肉有so味,大扣分。
醉雞成80蚊,但得幾塊,唔香,仲要好鞋口。