2020-11-06 375 瀏覽
一連兩日食同一間,有冇咁大魔力?其實有時短時間內同一餐廳食幾次,是想試勻佢唔同食物,同埋測試吓佢水準是否穩定。 琴日食左個香茅豬扒雞翼飯加香茅青檸水($48),已覺質素不錯。豬扒有咬口不是一味稔和甜,調味佳,我覺得有下次。今日試埋佢青咖哩焗飯,配豬扒,飲福茶少甜($58)。預先用 Whatsapp 下單10分鐘後已可自取,很方便。一打開,一片青BB同焗得好香嘅芝士呈現眼前,仲見到好多青瓜粒同什豆,以為佢俾錯我左青咖哩什菜我,直至見到一角香茅豬扒露左出嚟才放心。賣相已先聲奪人,一食發現味道也好! 青咖喱青BB滲進白飯中,很少見,因為坊間的青咖哩唔知點解是橄欖綠色的。豬扒一如以往好食,個青咖哩真的比想像中香辣,青瓜粒爽脆,中和了少少辣味。芝士夠拉絲,成個飯都香噴噴,又唔太膩,很不錯👍個檸茶都值得注意,佢有分普通同冰底兩種,前者加$1, 後者加$10。普通檸茶是冇檸檬片的,但飲落好夠味,酸得嚟好香茶味,絕對唔比茶餐廳輸蝕,大機會第時單獨翻啅呢杯茶!相信是預先沖好,入杯前抽走檸檬片。呢個做法可以增加茶量之餘,都防止檸檬泡浸過度釋出苦澀味,很細心!夠泰味又夠正,不負「泰正」之名!
一連兩日食同一間,有冇咁大魔力?

夠泰味又夠正,不負「泰正」之名!