2014-08-02 2455 瀏覽
今日搭好耐無坐嘅叮叮去銅鑼灣,差唔多到SoXo時見到南翔饅頭店,公主我就突然好想食小籠包。唔好諗,一於就落車去食啦。行到去門口,都係11點幾,人地啱啱開舖我地一行三人就入去喇坐低睇下menu,嘩!乜得啲小籠包咁貴嘅?因為公主食開翡X嘅小籠包,又平又好食。不過話晒南翔係車胎人推介,應該唔錯嘅~所以照食啦!睇晒menu,於是叫咗5樣嘢最先到嘅係孜然羊肉。同我預期嘅唔同,我同媽媽都以為係蒙古式,較乾身嘅烤羊肉。但原來係濕炒,類似京葱爆羊肉再加上孜然味。唔算油,不過羊肉有點硬,孜然味唔太突出,羊味都比較淡。如有下次可以不點。咸肉菜粒炒飯啲飯勁硬咸肉好細粒,亦無香味。呢個完全唔好食,唔推介。呢個鍋塌豆腐真係好正,係媽媽少有嘅推介,係真心好食。外面嘅皮好似玉子豆腐煎過後嘅皮,好薄又唔膩,裏面嘅豆腐好滑,如果再重啲豆香味就好。嘛~世事無兩全其美嘅,不過配埋上面嘅芫莤一齊食真係好正。我地叫咗6隻小籠包,每人兩隻。(menu得4隻,個經理好醒咁叫我地order 6隻,可以平均share,抵讚!)公主我食小籠包食得好刁鑽㗎:先夾起然後咬開頂部,嗯,個頂比起翡X嘅厚,不過唔硬同係熟嘅,而且聽講上海正宗嘅都係

行到去門口,都係11點幾,人地啱啱開舖我地一行三人就入去喇

睇晒menu,於是叫咗5樣嘢

最先到嘅係孜然羊肉。
同我預期嘅唔同,我同媽媽都以為係蒙古式,較乾身嘅烤羊肉。

咸肉菜粒炒飯啲飯勁硬
咸肉好細粒,亦無香味。呢個完全唔好食,唔推介。

公主我食小籠包食得好刁鑽㗎:先夾起然後咬開頂部,嗯,個頂比起翡X嘅厚,不過唔硬同係熟嘅,而且聽講上海正宗嘅都係厚頂,所以ok啦。之後再飲入面嘅湯汁,湯汁多同埋好清甜,
唔會又油又有臭豬肉味。最後就係倒黑醋入去個湯包入面,一啖放晒落口食,肉質鬆軟唔會死實,不過肉味唔濃,而較厚嘅外皮有朕麵粉香味。公主我覺得同翡X比,南翔係個素顔少女,水潤清淡;而翡X則係個濃妝美人,香氣四溢,各有千秋。
(呢個人響度扮文青!)

最後響甜品果版揀咗個椒鹽腰果酥。如果唔要求椒鹽腰果酥係要有椒鹽味加腰果味,同埋面頭嘅黑芝麻有芝麻味,齋食個酥係相當鬆化好食。

公主我覺得整體呢講唔算超級好食,但小籠包都可以一試。最搞笑係我地就嚟食完,佢見開始多人先開行冷氣,想凍死公主我咩?

p.s. 個玫瑰花茶幾好飲㗎,記得試呀!
2014-08-02
  • 小籠包