2024-09-24
一盅點心係長沙灣嘅地道點心餐廳😁 餐廳位置乾淨又闊落🤪提供多款特色點心 實在唔可以錯過 🌟🐷世一燒賣拼盤一個拼盤集齊12款燒賣 真係食到手軟口軟😂12款口味: 包括懷舊燒賣王、梅菜扣肉燒賣、鵪鶉蛋燒賣、乾蒸牛肉燒賣、蕃茄海鮮燒賣、鮑魚燒賣、爆汁墨魚燒賣、泡椒燒賣、花椒辣燒賣、芝士墨魚燒賣、芫荽馬蹄豬肉燒賣、花椒辣燒賣、麻辣牛肉燒賣第一次咁樣食燒賣發現都幾得意 每次食一碗新口味嘅時候都睇吓究竟呢一個係咩味 然後抱住一個獵奇嘅心態去試🤪🤪 估唔到啲古靈精怪嘅味都可以咁好食😋懷舊燒賣皇呢啲經典款式 不在話下 真係足料又爽口另外好surprise到小編嘅就係爆汁墨魚燒賣🤪裏面係龍蝦汁嚟㗎 大家食嘅時候小心啲因為新鮮滾熱辣可能好熱🥵🥵另外鮑魚燒賣都非常之有看頭😆蕃茄海鮮燒賣個感覺好似去打邊爐食緊蕃茄湯底煮出嚟嘅燒賣🍅好搞笑😆 仲要個味道都幾濃郁梅菜扣肉燒賣好得意 真係好似阿媽蒸嘅肉餅咁嘅味道同埋口感如果食燒賣點辣油已經滿足唔到你 小編強烈建議你一定要食吓佢哋嘅花椒辣燒賣、泡椒燒賣、麻辣牛肉燒賣 呢三款都係偏辣嘅燒賣😋 小編唔係好頂得順花椒辣燒賣😂😂😂😂不過另外兩款都頂得順 相信鍾意食辣嘅朋友仔一
提供多款特色點心 實在唔可以錯過 🌟
🐷世一燒賣拼盤
一個拼盤集齊12款燒賣 真係食到手軟口軟😂
懷舊燒賣皇呢啲經典款式 不在話下 真係足料又爽口
另外鮑魚燒賣都非常之有看頭😆
梅菜扣肉燒賣好得意 真係好似阿媽蒸嘅肉餅咁嘅味道同埋口感
如果食燒賣點辣油已經滿足唔到你 小編強烈建議你一定要食吓佢哋嘅花椒辣燒賣、泡椒燒賣、麻辣牛肉燒賣 呢三款都係偏辣嘅燒賣😋 小編唔係好頂得順花椒辣燒賣😂😂😂😂不過另外兩款都頂得順 相信鍾意食辣嘅朋友仔一定會好鍾意🤣
🐷椰香黃金糕
平時新年先會食黃金糕 但係如果小編平時見到啲茶樓有得食黃金糕嘅話都會叫黎食 因為黃金糕做起上嚟程序比其他年糕複雜同埋考功夫 所以唔係好多舖頭有做🥲🥲🥲 每次小編見到都覺得好開心因為又可以食煙煙韌韌嘅黃金糕😆 椰香味濃郁 口感軟滑 咬落去滿口香甜🤪
🐷魚肚滑雞扎
雞肉嫩滑配上魚肚 味道鮮美 而且兩件雞扎都好大份🤣 比足料架!
🐷韭黃鮮蝦腸
腸粉薄透 韭黃同鮮蝦搭配得好好 餡料充足 味道超級鮮美🍤
🐷拔絲蛋散王
表面金黃香脆 內裏蛋黃滑溜 甜中帶鹹😆 一碟嘅份量都算幾多下!
🐷五柳鮮蝦炸雲吞
外脆內嫩 蝦肉鮮美 炸得金黃香脆 小編強烈建議大家點個醬 酸酸甜甜 更添風味🍤
一盅點心
📍長沙灣青山道152號地舖
#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #長沙灣 #長沙灣好去處 #長沙灣美食