餐廳: 香港老飯店
資訊:

2019-01-09 1631 瀏覽
表弟半工讀左幾年, 今年終於畢業, 今日攞左半日假陪埋舅母同佢大館影返D畢業相留念。我地係大館影完之後仲去左中上環的其他景點拍照, 一直去到6點幾天開始黑先收工。影完相之後, 舅母提議係附近食埋飯先走, 我地係OPENRICE搵左呢間位於中環南豐大廈食京滬菜的老店: 香港老飯店。餐廳主打上海菜同北京菜, 好啱舅母的口味。我地未到7點已經入左餐廳, 係晚市首枱客人。餐廳裝修新淨, 富有空間感唔焗促。由於時間尚早, 我地都未係好肚餓, 所以只點左一客烤雙方同四款小菜, 食完先再睇下需唔需要再加。餐牌蜜味烤雙方 舅母好鍾意食金華火腿, 加上蜜糖的金華火腿, 用軟包包住食, 完全唔會覺得油膩, 咸中帶甜, 非常惹味。咸肉蛋餃菜心 蛋餃係上海過年的必備菜式, 金黃色的蛋餃好似金元寶, 外皮蛋味香濃, 豬肉餡料飽滿, 味道唔錯。椒鹽鮮魷 呢款椒鹽鮮魷外層好香脆, 咸度適中, 魷魚爽口彈牙。清炒鱔糊 每次食上海茶我都會點炒鱔糊, 香港老飯店的鱔糊份量非常多, 而且冇加入我唔食的韭黃, 全碟都係鱔魚肉, 抵讚。賽螃蟹 最後食埋呢款以蛋白製作, 口感嫩滑的賽螃蟹, 我地都已經非常滿足, 唔需要再加甜品。

餐牌

蜜味烤雙方

咸肉蛋餃菜心

椒鹽鮮魷
呢款椒鹽鮮魷外層好香脆, 咸度適中, 魷魚爽口彈牙。

清炒鱔糊

賽螃蟹