餐廳: 囍慶酒家
資訊:

2018-03-16 600 瀏覽
相約朋友到沙田食飯,既要方便泊車,又唔駛等太耐位既中菜,諗起上次中午踩單車經過科學園想食既囍慶,因為上次中午時間太多人等,今次就有機會大飽口福了!餐廳既空間真係十分大,適合一家大細,而且有個大電視,睇住電視送飯都好正,如果做婚宴場地更是合適!餐廳既選擇都好多,經濟小菜到海鮮類都有,而且價錢都幾合理!我哋今晚都叫左幾多野食,由小炒到海鮮都有!1) 桂花炒瑤柱一個幾清甜既菜式,我估為左增加口感,加入左芽菜,令整碟菜變得爽口,有濃郁蛋香既味道,食落原來都幾多瑤柱!2) 杏汁燉白肺湯,香甜無膻味,杏汁味極濃,非常滋潤!份量足夠4人享用!3) 上湯焗龍蝦伊麵,份量十足,足足有隻龍蝦喺入面,龍蝦肉爽滑入味,一咬就難殼! 伊麵索埋d龍蝦汁,十分惹味!4) 沙巴龍躉仔,蒸得恰到好處,嫩滑鮮甜,應該超過一斤,價錢都係$248, 我哋覺得呢個好抵食!5) 瑤柱海味雜菜煲,份量頗多,內有不同種類蔬菜同菇,加入蝦干瑤柱令所有蔬菜更香口,除左蔬菜既清甜味,仲有少少咸味既海味味道!加埋索埋汁既粉絲,用嚟撈飯就最啱!終於嚟到今晚兩味主角6) 京式片皮鴨配貳食涼瓜炆鴨件,鴨皮十分香脆,鴨皮亦切得剛好有少少肉,

餐廳既選擇都好多,經濟小菜到海鮮類都有,而且價錢都幾合理!

我哋今晚都叫左幾多野食,由小炒到海鮮都有!
1) 桂花炒瑤柱

清蒸沙巴龍躉仔

終於嚟到今晚兩味主角
6) 京式片皮鴨配貳食涼瓜炆鴨件,鴨皮十分香脆,鴨皮亦切得剛好有少少肉,鴨肉唔太膻,雖然有少少油膩,配合埋餅皮包埋大葱同青瓜,就一都唔油膩,大葱同青瓜完全將少少既膻味都去除埋,仲十分爽口!貳食個涼瓜炆鴨件涼瓜香脆清甜,鴨肉就軟稔味濃,完全相映成趣,涼瓜索埋d鴨汁,十分惹味,亦唔覺苦,最後d涼瓜俾我哋食晒!

另一個主菜蒜蓉蒸6頭南非鮑魚,鮑魚真係斤兩十足,有1/3隻手掌大,亦蒸得恰到好處,十分爽口同鮮甜,廚房十分細心,一早將鮑魚切離左個殼,唔駛大費周張拆件鮑魚離開個殼!呢個同條魚都係我哋好滿意既餸菜!

蒜蓉蒜6頭南非鮑魚

最後酒樓仲有甜品送,真係開心,每人有件桂花糕同一碗渣渣糖水送!
桂花糕入口清香,椰汁味濃郁,香甜!單係顏色都已經非常吸引!

仲有配料十足既渣渣糖水,入面有多種不同種類豆,都煲到起晒沙,好甜,食埋個糖水,我哋真係飽到上心口!

最後要特別讚下一眾待應,服務殷勤,經常同我哋換碟! 大家對呢餐都非常滿意!
清蒸沙巴龍躉仔
蒜蓉蒜6頭南非鮑魚