2019-04-03 130 瀏覽
今日相約朋友到沙田食fusion點心,一入到餐廳已經bling bling bling,同傳統嘅酒樓完全唔同,裝修好中西合璧,又可保留返傳統嘅美,用玫瑰露酒和西式嘅deco做擺設,真的眼前一亮!喜歡食流沙包嘅我第一時間就揀咗黑金流沙包,一開d蛋黃醬係中間不斷流出嚟😍!另外,就叫咗個發過豬頭點心拼盤,中間有隻白豬豬🐷嘅包,又有個黃色嘅箭豬,另外仲有啲好特色嘅餃。當我搣開隻白豬豬嘅時候,覺得好殘忍要食佢落肚,但估唔到入邊係紫薯餡,香噴噴嘅紫薯,巧巧味!還有,啲餃有唔同嘅餡,墨汁做皮的餃,內裏包住好juicy的肉汁,yummy! 知道食點心都有啲肥,但又想keep住靚靚,所以就選了洛神紅米金沙腸!廚師真有心思,用咗洛神紅米做皮,紅紅的,包住脆卜卜嘅肉鬆,外軟內脆,很配!最令人回味的是蘭度炒鴿甫!啲鴿甫非常香囗又爽口,味道濃郁而不膩,配合埋芥蘭和櫻花蝦海鮮炒飯就好似隻乳鴿喺嘴裏跳躍!
最令人回味的是蘭度炒鴿甫!