2024-08-04
Hidden bar 總比一般酒吧多左種玩味同吸引,近排都熱衷於探索香港唔同嘅特色hidden bar 。呢間叫Room 309,位於中環the pottinger 酒店3樓。本身上網睇話要係隔離餐廳拎房卡先入到去,好似check in 咁好有趣。可惜嘅係餐廳己經結業,入去就只係ring the doorbell ,少咁啲神秘感。不過離開去廁所嘅人都可以體驗一下用房卡拍卡入翻酒吧嘅感覺,都算係意外驚喜。閒日夜晚七點幾去到唔多人,坐下坐下都全院滿座,環境細無可避免就嘈雜啲。酒吧其中一個系列係以童話故事為主題嘅cocktail,連menu 都整到好似故事書咁,每杯都有符合主題嘅裝飾,好精緻,打卡一流。要左一杯I do believe in fairies ,記憶中係有關Peter pan 嘅。飲落去有股草青味,本身以為呢啲靚靚cocktail 都係甜甜地易入口、啱女仔嘅,冇諗過呢杯嘅味道咁特別。另一個系列係透明,連menu 都設計成透明,調酒師介紹話好多時候都會因為顏色而預設左味道,例如紅色就係草莓味咁。特意將酒整成透明,就可以打破呢個預設,集中以味覺感受,從而更能享受cocktail 嘅
另一個系列係透明,連menu 都設計成透明,調酒師介紹話好多時候都會因為顏色而預設左味道,例如紅色就係草莓味咁。特意將酒整成透明,就可以打破呢個預設,集中以味覺感受,從而更能享受cocktail 嘅味道。
揀左cut the fog 介紹有豉油係面層,第一啖飲落去覺得有啲奇怪,但飲飲下反而覺得佢咸咸甜甜咁好特別,係是晚MVP
最後要多左杯透明cocktail ,iced guava ,話梅粉圍杯邊,主體雖然係guava 但飲落都好似梅味咁,加埋有氣幾夾,酒精味又唔重。