2019-05-01
同屋企人去中環行下街,忽然間話想食印度菜,尖沙咀就話知者,但中環真係考起,即刻上網查,都俾我搵到間就係附近。Rang Mahal Traditional Indian & Mughlai Cuisine - 就係皇后大道中個頭。上到去環境唔算大,但真係同尖沙咀個D差唔多格局,好有印度風味夾雜一D西餐廳既味道,畢竟係中環可今日唔多人,眼見得一個服務員,係印度人望下餐牌,心都定曬,有中文,不過主要都係得個名,係咩真係要估估下,不過唔緊要啦,反正印度菜就算講係咩我都未必知我地都點佐幾多菜下點完菜好快就黎佐一碟薄餅,相信係送既,配佐幾種香料醬呢種係尖沙咀都食過,脆卜卜配埋我最鐘意食既薄荷醬都幾正 先黎既第一道菜係呢碟PANEER PALAK 芝士燴菠菜茸都幾正,入面仲有好多一舊舊既車打芝士再黎就係奶油咖喱雞同埋我地點既2種薄餅份量比一般印度餐廳略大啦,咖喱汁都夠點曬兩份薄餅,同埋印度菜黎講佢都算多肉我地點佐蒜蓉薄餅同埋洋蔥薄餅,兩樣都香口野,佢煎得好正,唔會油淋淋亦都好香口,配埋個咖喱食一流。我都試過點佢一開始俾個薄荷醬黎食,效果都唔錯食印度野就點都要試下佢地既炒飯,因為同中式傳統炒飯好唔好我
可今日唔多人,眼見得一個服務員,係印度人
我地都點佐幾多菜下
點完菜好快就黎佐一碟薄餅,相信係送既,配佐幾種香料醬 呢種係尖沙咀都食過,脆卜卜配埋我最鐘意食既薄荷醬都幾正
先黎既第一道菜係呢碟PANEER PALAK 芝士燴菠菜茸
再黎就係奶油咖喱雞同埋我地點既2種薄餅
我地點既係印式雜菜炒飯,印度炒飯係幼身同埋長條形,而最唔哃係個口感,炒得非常乾身又一D都唔油,未試過真係要試下,別有一番風味
我地仲點佐佢地既一隻印度啤酒黎試,叫做KINGFISHER 38蚊支,餐廳黎講唔算貴啦,比較啖口D無咁濃,可能要配合返個印度咖喱
整體餐廳都幾好,無令我地失望,中環地段黎講唔算貴,3個人食佐大概600 蚊左右,而味道都幾好。如果下次黎開中環又醒起印度菜都可以再黎試下