2024-09-13
處於大館中間的隱藏韓國餐廳係中環揾到間隱藏於大館旁邊斜坡嘅韓國餐館,入面座位唔算好多,只限walk-in,不設訂座。星期五晚要提早到 如果唔係有機會等唔到位喔 普遍食物都偏細份,不過味道唔錯。舖頭裝修偏韓西式,配上正宗韓國食物有種fusion嘅感覺。Slow-cook pork belly 🥩 💰200講到明係慢煮,口感上係非常嫩滑,但係對比韓國五花腩,我會更加鍾意煎到少焦微脆的口感。伴碟仲有紫蘇葉及西式紫椰菜🥬用嚟解膩。Galbi dumplings 🥟 💰110 和牛以及蝦作為肉餡的餃子,口感層次豐富。再配上蘋果洋蔥作為醬汁,新鮮不膩。但係呢個價錢得四粒🤣 Spicy Rice Cake 🍢 💰90 呢個值得一讚!個sauce個甜辣度啱啱好,如果再辣啲就好有韓國當地食路邊攤嘅感覺。上邊更配有紫菜粉絲卷,非常韓國風!Red Monster - 米酒🍶 ~220ml (suit for 2 pal) 就咁聽都得非常吸引,點知支酒嚟到都係全紅色,非常有特色!視覺上嘅衝突🤣 飲落去同米酒一樣,口感比較容易入口,適合輕聚會。
Slow-cook pork belly 🥩 💰200
Galbi dumplings 🥟 💰110