2025-01-22
係香港都食到正宗日式餃子味道?位於中環既人氣餃子店Gyoza AnD 係日本老字號,1979年於東京開店🇯🇵老闆將父親既味道帶到香港,等我地唔使搭飛機都可以品嚐到充滿家庭味道既日式餃子!店子小小但充滿日式居酒屋感覺!🔸親父の水餃子1979年東京餃子安招牌菜式✨軟薄餃子皮內包住由豚肉、白菜、韭菜及蝦米造成既餡料,簡單煮熟已經好夠味!如果想令味道層次更加豐富,可以參考”黃金比例汁”調法,以3:1:1比例混合醋、豉油及辣油,酸辣味道更開胃🤤🔸章魚燒餃子除主餐牌外 ,店內牆上會寫住當日餃子款式及其他推介,章魚燒餃子就係其中一款!煎餃子包住八爪魚餡料再以木魚薄片,章魚燒醬及沙律醬調味,係好有創意既餃子變奏版🥰🔸鮮蝦燒餃子煎餃子換上鮮蝦餡料,外皮煎至金黃香脆,但內裏保持彈牙口感,充滿鮮味!🔸担担撈麵其中一道必點菜式😍担担撈麵辣勁唔會太強,但每一口都有濃郁花生香,配合彈牙麵條、自家製芝麻醬及辣椒油 ,越食越上癮!!🔸味噌燉牛串燉牛串包括牛舌及牛腸各一串,用味噌燜煮至口感柔軟,兩款味道都非常濃郁,店家名物當之無愧🤩🔸博多雞飯飯團以雞炊飯做成飯團,雞肉令飯粒帶微微油香,可以配上紫蘇葉及紫菜一齊食
🔸親父の水餃子
🔸章魚燒餃子