今次嘗試了很難預約的海言どんぶり専門店第一次在香港吃到廚師發辦的海鮮丼飯,解一下日本思鄉之愁個個月好快就FULL曬,要提早一個月去book位海言廚師發辦魚生飯(特上)$430刺身一共有15款,海鮮幾新鮮,質素好高!師傅介紹由順時針食起先食海膽,因為味道比較容易受溫度影響海膽幾鮮甜拖羅油分豐富但似乎偏硬身三文魚籽 唔過鹹唔腥 配飯一流醋飯特別採用北海道七星米及夢美人米,食落口粒粒分明,味道剛好,唔需要額外加入醬油調味~魚生飯定食附送沙律、味噌湯同茶碗蒸🥗🥣幾用心嘅沙律,清爽開胃茶碗蒸口感滑溜,入面的材料都好豐富🦪 時令生蠔 (HK$90/隻)我們點了岩手縣令和の怪物和米崎生蠔好似手掌咁大,很肥美嫩滑鮮甜,濃厚蠔味溢滿口中,海水味濃鹽燒牛舌$80厚薄切得剛剛好,肉質Q彈、富有嚼勁,但覺得調味有點太重飲品方面,有無酒精和酒精類我地簡左梅酒梳打店員既服務態度好好🤩🤭整體感覺有少少似去食omakase,但唔係以壽司形式呈現,而係將時令既刺身全都放在魚生飯上面值得推薦俾大家🔸海言どんぶり専門店📍中環威靈頓街55號地庫
今次嘗試了很難預約的海言どんぶり専門店
第一次在香港吃到廚師發辦的海鮮丼飯,解一下日本思鄉之愁

刺身一共有15款,海鮮幾新鮮,質素好高!
師傅介紹由順時針食起
先食海膽,因為味道比較容易受溫度影響
海膽幾鮮甜
拖羅油分豐富但似乎偏硬身
三文魚籽 唔過鹹唔腥 配飯一流
魚生飯定食附送沙律、味噌湯同茶碗蒸🥗🥣
幾用心嘅沙律,清爽開胃
茶碗蒸口感滑溜,入面的材料都好豐富

🦪 時令生蠔 (HK$90/隻)
我們點了岩手縣令和の怪物和米崎
生蠔好似手掌咁大,很肥美
嫩滑鮮甜,濃厚蠔味溢滿口中,海水味濃

鹽燒牛舌$80
厚薄切得剛剛好,肉質Q彈、富有嚼勁,但覺得調味有點太重

飲品方面,有無酒精和酒精類
我地簡左梅酒梳打
值得推薦俾大家

🔸海言どんぶり専門店
📍中環威靈頓街55號地庫
2023-03-15
  • 海言廚師發辦魚生飯(特上)
  • 時令生蠔