📍中環 𝙲𝚎𝚗𝚝𝚛𝚊𝚕❝中環四大名雞 • Louise💐🐣米芝連一星🌟Lunch 3-course食得超飽 值得一試!😝❞趁慶祝生日黎到呢間bookmark左超超超耐既米芝連一星法國菜 @louise.hkg 🇫🇷主要都係想黎試佢地既烤三黃雞 同樣係「中環四大名雞」🐣Lunch Set都食到 價錢更怡人 挺值得一試!😋(以下食評會略略比較一下與Batard既分別🤫👇🏻)🍴𝟑-𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐦𝐞𝐧𝐮 $588 (4.5/5)餐前麵包係自家製的sourdough 配上帶微酸的creamcheese butter🍞好食到一黎已經清晒😚再來2款amuse bouche開胃finger bite 是牛肉他他脆片同薯蓉泡酸醋杯~挺精緻!-𝘼𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙨𝙚𝙧𝙨-▪️𝘚𝘮𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘰𝘳𝘨𝘢𝘯𝘪𝘤 𝘦𝘨𝘨, 𝘱𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰, 𝘤𝘩𝘰𝘳𝘪𝘻𝘰, 𝘣𝘶𝘤𝘬𝘸𝘩𝘦𝘢𝘵▪️𝘈𝘯𝘨𝘦𝘭 𝘩𝘢𝘪𝘳 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘢, 𝘒𝘳𝘪𝘴𝘵𝘢𝘭 𝘤𝘢𝘷𝘪𝘢𝘳, 𝘣𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘵𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦, 𝘬𝘰𝘮𝘣𝘶 (+$258)✨揀左2款較signature既dish💖煙燻蛋配薯蓉&辣肉腸好惹味 smoke味好重😌另外魚子醬angel hair充滿鹹
📍中環 𝙲𝚎𝚗𝚝𝚛𝚊𝚕

🍴𝟑-𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐦𝐞𝐧𝐮 $588 (4.5/5)

Sourdough
Amuse  bouche

Smoked  organic egg
Angel  Hair  Pasta

-𝘼𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙨𝙚𝙧𝙨-

揀左2款較signature既dish💖煙燻蛋配薯蓉&辣肉腸好惹味 smoke味好重😌另外魚子醬angel hair充滿鹹香 帶黑松露香 個人覺得呢度既caviar angel hair比Batard的鹹/濃味 大概因為佢多左truffle原素😚

Nilgata  rice  en  cocotte

-𝙈𝙖𝙞𝙣-
▪️𝘙𝘰𝘢𝘴𝘵𝘦𝘥 𝘏𝘰𝘯𝘨 𝘒𝘰𝘯𝘨 𝘺𝘦𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘤𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯, 𝘕𝘪𝘭𝘨𝘢𝘵𝘢 𝘳𝘪𝘤𝘦 ”𝘦𝘯 𝘤𝘰𝘤𝘰𝘵𝘵𝘦“, 𝘴𝘢𝘭𝘢𝘥✨

黎到必食佢地既signature yellow chicken🐣亦係中環四大名雞之一😋烤雞好嫩滑juicy雞油香滿滿 醬汁調味好 但外皮比Batard的冇咁脆較遜色🥺反而個雞油飯幾有心思更出色 舖滿脆烤雞皮碎同香蔥🌱飯粒粒分明 而且份量好多 一個盤兜滿晒🤯(我地最後食淨少少👀)

Tulakalum  dark  chocolate  textures,  almond and  cocoa  nib  praline,  coffee  cardamon  ice  cream

-𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩-
▪️𝘛𝘶𝘭𝘢𝘬𝘢𝘭𝘶𝘮 𝘥𝘢𝘳𝘬 𝘤𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦𝘴, 𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯𝘥 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘰𝘤𝘰𝘢 𝘯𝘪𝘣 𝘱𝘳𝘢𝘭𝘪𝘯é, 𝘤𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 𝘤𝘢𝘳𝘥𝘢𝘮𝘰𝘮 𝘪𝘤𝘦 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮

甜品有好幾款揀 我地揀左同一款 另外既芝士同提子紫蘇葉sorbet唔太吸引我地🫣揀左呢個朱古力咖啡雪糕🍫中間流心朱古力醬 咖啡味香濃帶酸苦~

Madeleine
Canele

最後Petite Four有Madeleine同Canele😝💖2款都好食😋(佢地d pastries好似係做得幾出色!)

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Louise
中環鴨巴甸街35號元創方JPC地舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_中環

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式 #joys_法國菜 #joys_finedine
Sourdough
Amuse  bouche