2019-09-16
中秋佳節又是與家人食團圓飯,今次到三聖“青山灣漁港酒樓”進餐,先到附近海鮮檔,買了“龍蝦”、“賴尿蝦”、“龍躉”、“2桶蠔”,另店主也送了一袋有蜆、魚仔等海鮮給我地煮海鮮湯。將海鮮拎到酒樓給侍應點算再點菜,是日點了海鮮湯、芝士龍蝦伊麵、椒鹽賴尿蝦、砵酒焗蠔、西芹炒龍躉、果皮蒸龍躉、炸子雞、老干媽四季豆、桂花糕海鮮湯~蜆肉、魚、細賴尿蝦,煲起奶白色海鮮湯鮮味無窮,飲完一碗又一碗 芝士伊麵龍蝦~芝士味濃,澳洲龍蝦啖啖肉,配上伊麵一絕配搭,我的致愛 椒鹽賴尿蝦~大大隻啖啖肉,多膏肉鮮 砵酒蠔~美國蠔大隻不腥又有蠔味,同砵酒味道混合,食完一隻又一隻 西芹炒龍躉~龍躉腩啖多鮮味,西芹爽口味清,清新好味 果皮蒸龍躉~驚喜之作,果皮的果香配上龍躉的鮮味,不油不膩鮮甜可口,龍躉的魚皮蒸後口感有點像花膠,好似食跟花膠~好好味 炸子雞~炸得唔過火恰到好處,外皮脆而肉質滑有雞味, 唔會滿口油,香口好味老干媽炒四季豆~香辣可口 另酒樓亦送了一客桂花糕做飯後甜品,忘了拍照,糕點比較甜而不重桂花味,一般般是日全場爆滿,但侍應服務有效率、有禮貌,值得一讚 整體餸菜有水準,值得下次再惠顧
椒鹽賴尿蝦~大大隻啖啖肉,多膏肉鮮
西芹炒龍躉~龍躉腩啖多鮮味,西芹爽口味清,清新好味
老干媽炒四季豆~香辣可口
是日全場爆滿,但侍應服務有效率、有禮貌,值得一讚
整體餸菜有水準,值得下次再惠顧