2024-06-04
愛酒之人相信都會不斷去搵D創新有特色嘅酒吧去追求下衝擊,我都唔例外今次由朋友出發帶路去呢間係中環嘅Bar,Bar係融合住廣東特色風味嘅調酒,飲到中西合璧嘅調酒真係第一次🍸PEPPER TOM白胡椒味極濃嘅調酒,vodka加入左大量白胡椒,另外特調加入鹹酸菜。胡椒香加上辛辣,成個味道都好特別,直到以為食緊一道菜咁🥃HAWTHORN FOREST中藥嘅形式,用咖啡替代為中藥咁,配上山渣餅咖啡嘅香同細微嘅苦澀味道,成個風味都幾突出。邊食山渣餅邊飲就更加似邊飲中藥一邊需要山渣餅嘅酸甜香去中和咁🍸MOSYTER白麵豉嘅Gin酒,有一塊特別嘅蠔葉包住紫菜碎,好似飲緊一碗湯咁都唔似飲緊酒。酒底濃香帶住一陣陣麵豉香,另外蠔葉好特別第一次見,咬落真係有一陣陣好似食緊蠔嘅味道咁,好搞笑🥃TEA LEAF EGGNOG濃茶加埋八角同少少嘅豉油,再加埋蛋清打起左嘅泡沫,再加左隻特別嘅利口酒入去。口感因為有蛋清飲落滑身,味道聞落首先有好香嘅八角香,入口鹹鹹地,成杯口感豐富厚身夠滑🍸LO BAK GO可以飲落口嘅蘿蔔糕真係第一次飲到!調酒師同我地介紹,上面嘅泡沫係蝦乾製成,酒底加左菇味,將蘿蔔打左汁加埋落酒到,最
中藥嘅形式,用咖啡替代為中藥咁,配上山渣餅
可以飲落口嘅蘿蔔糕真係第一次飲到!
調酒師同我地介紹,上面嘅泡沫係蝦乾製成,酒底加左菇味,將蘿蔔打左汁加埋落酒到,最後加左幾隻蝦米乾,成杯調酒淨聞都完全係蘿蔔糕黎。
入口鹹香蝦乾鮮味,之後飲落有蘿蔔嘅香同甜,最後先慢慢散發住酒底嘅香,估唔到蘿蔔糕都可以飲