2023-06-11
嚟到位於大館嘅The Dispensary食afternoon tea,戶外嘅位置可以望住大館靚景。不過夏天坐室外真係太熱喇,都係揀返室內位置坐。室外空間唔太大,燈光較暗,比較似酒吧,環境唔錯,不過枱同枱之間窄咗啲,我哋4個人叫咗兩份tea set,擺咗食物都幾逼,想出入都有困難。食物方面,咸食係中式點心,開盒之後影咗陣相都仲有溫度,而且全部味道都幾好,afternoon tea嚟講咸點質素算係中上。甜品係由Paul Lafayet出品,當然有相當品質保證。原本最期待嘅係焦糖燉蛋,可惜餐廳並無喺我哋食用前用火槍將表面燒脆,較平時喺Paul Lafayet食到嘅失色。Tea set 包一杯cocktail 同茶,cocktail酒味好濃,我另外揀咗jasmine tea,好大壺,好飲。朋友揀咗凍檸茶,但我哋見到裝糖漿嘅器皿有好多螞蟻,之後間唔中都見到枱上面有螞蟻出現,餐廳可能要諗諗辦法解決。整體來講呢個係味道不錯、份量好足而又適合打卡嘅下午茶,餐廳店員亦非常友善,唯一不足之處係環境未算十分舒適。
The Dispensary x Paul Lafayet Sketch Tea Box