2018-10-15
今日黎到尖沙咀打邊爐,比我地食到間質素唔錯既麻辣火鍋店。一開始店員會送上鳳爪作餐前小食。佢地用自助醬料區形式去做提供醬料,另外每位客人有一樽芝麻紅油提供,根據職員介紹,芝麻紅油加上生熟蒜,蠔油,蔥,食鹽同黑醋係一款四川人好鍾意係麻辣火鍋時用既醬料,聽聞有助解辣,我怕酸冇落醋但的確啲油包住食物係冇咁辣。黎到食麻辣鍋,湯底當然好重要啦,紅油藥膳鴛鴦鍋,一邊麻辣,一邊係藥材既甘甜,一陣叫埋凍豆腐同響鈴等食物非常惹味。打邊爐當然要有肥牛,呢到手切牛份量普通,厚薄適中。龍哥牛肉卷,用上鮮滑牛肉卷住皇帝菜,口感外軟內脆,同時放辣湯的湯,蔬菜吸收左湯味真係辣得好過癮。手打墨魚丸,彈牙加上好重墨魚味,質素優質。即炸紫菜響鈴,係響鈴卷中間夾左紫菜,即食又得,浸湯食又有另一番風味,中間紫菜的確增加左響鈴層次。最後有職員推介蟹粉福袋,係期間新品,中間有蝦肉同大量蟹粉,食落鮮味十足。係埋單之後,店員會送上沙冰,係打完邊爐後下一下火,的確飲到個人舒暢晒。總結我本人十分推薦鍾意食麻辣火鍋既朋友黎呢到一試,因為湯底的確唔差,藥膳煲同麻辣煲都好適合浸湯類食材,大部分食材質素係合格以上,另外店員態度友善,唯一可以改進係
一開始店員會送上鳳爪作餐前小食。
打邊爐當然要有肥牛,呢到手切牛份量普通,厚薄適中。
手打墨魚丸,彈牙加上好重墨魚味,質素優質。
總結我本人十分推薦鍾意食麻辣火鍋既朋友黎呢到一試,因為湯底的確唔差,藥膳煲同麻辣煲都好適合浸湯類食材,大部分食材質素係合格以上,另外店員態度友善,唯一可以改進係對於枱面芝麻紅油用法冇作介紹,對於少食四川麻辣鍋既我黎講,最開頭係唔識做個醬。