2024-09-20
已經做咗四年嘅九鬼居酒屋位於銅鑼灣中心地帶、Times Square隔離。呢度嘅裝修超有特色,暗黑風格加埋巨型手繪鬼怪壁畫,一入去就覺得好型。居酒屋老闆娘十分友善,會同食客介紹餐廳有咩嘢主打。九鬼刺身帝盛 $789 - 叫得”帝盛”咁霸氣嘅名,的確唔惹少!呢個刺身拼盤根據新鮮入貨嘅食材拼砌而成,令乘客可以食到最當造嘅刺身。今次食到目仁奈、笠子、三刀,係出邊日本餐廳少見嘅種類。大拖非常肥美,拍得住日本食嘅水準。金鑽燒菠蘿 $58 - 菠蘿面頭鋪咗蜜糖再燒到焦香,菠蘿果肉本身好多汁,食落感覺清新。串燒 $48 / $68 - 呢度嘅串燒師傅非常有技巧同熟手,燒出嚟嘅都非常受歡迎。 🐼今次食咗豬頸肉串燒同埋牛舌串燒。串燒上枱熱辣辣,非常香口。鮮魚湯烏冬 $58 - 魚湯鮮味,簡單得來有質素嘅烏冬。居酒屋仲有$298嘅sake任飲,可以試到六種唔同嘅sake。平時自己買成支sake都飲唔晒,嚟呢度就可以每樣都試吓 ☺️
居酒屋老闆娘十分友善,會同食客介紹餐廳有咩嘢主打。
鮮魚湯烏冬 $58 - 魚湯鮮味,簡單得來有質素嘅烏冬。