2021-05-10
EMAX有返music show睇,開場前上二樓醫左肚仔先。行一圈睇下有冇咩啱食,樣樣風味餐廳都有,不過比較想食泰式野就決定左泰傳奇。天氣熱人氣旺,叫杯充滿椰汁base香氣既珍多冰cool cool先,飲一大啖順喉好暢快,再舀杯中紅紅綠綠colorful既食,清甜幾Q彈!另外三色冰亦是椰漿沖調🥤三色馬蹄經過加工,染成紅綠橙色,帶來外層煙韌、咬落爽脆的口感,色澤也較鮮艷。外層煙韌香甜,無需添加其他配料已很豐富。有我至like既泰式豬手飯,滷得入味又出色,夾起一件睇下横切,豬手皮厚薄度啱啱好,燈光之下仲幾晶瑩夠油水,中間軟筋夾層都唔少。大口咬落Juicy度足,尤其豬手皮質地軟滑又帶D回彈感,連飯吸汁食好開胃。另一份就點鮮嫩既泰式海南雞飯,份量唔細,肉厚白滑兼冇骨,雞皮之下沒有脂肪層,連皮帶肉食感覺超嫩滑兼帶鮮雞味美油香。隨附雞飯之三色調味醬碟,將泰式風味既靈魂帶入其中,雞肉沾上少許甜醬油味道更鮮,配搭另一款酸辣汁又有截然不同香辣激情,薑蓉最適合加少少在飯面拌吃,加埋啖好實在既雞油拌飯,食完成個人充滿energy去睇good show😆
另外三色冰亦是椰漿沖調
外層煙韌香甜,無需添加其他配料已很豐富。