餐廳: 小曼谷泰國美食 (南角道)
資訊:

2018-07-05 230 瀏覽
好姊妹約食飯, 突然間講起中學時代, 成日係九龍城食飯又掛住個度嘅泰國茶, 為左懷念? 讀書時代, 就走左去食。呢間餐廳係九龍城好多年一直都佔一席位, 今次我地冇去到佢舊舖, 想坐得舒服 d 所以去左其中一間新舖😚首先黎左燒魷魚, 魷魚夠晒大塊😆而且有香濃嘅炭燒味, 上面塗左一層泰式醬, 另外都配左一碟泰式酸辣醬, 鍾意辣嘅朋友, 真係要點醬食而魷魚都比想像中燒得夠淋, 真係又香又好食。再黎就係我地嘅主菜, 黃咖哩炒海鮮, 黎到時我地嘩左一聲因為好大碟! 而且都有好多海鮮, 有: 大蝦, 青口, 魷魚, 蜆, 同帶子。大部分嘅海鮮都好鮮甜, 因為黃咖哩唔辣, 剛好同香料一齊可以帶到海鮮嘅甜味只係帶子食到有一陣雪味因為大家都係女士們, 食飯配咖哩就 too much 啦, 所以叫左蒜蓉包。包焗得好夠脆😆而配埋黃咖哩味道剛好。而蒜蓉牛油都好正~最後黎左緊搵盞炒小椰菜, 小椰菜自己煮好難的, 而佢炒得好惹味而且夠辣, 又岩晒我呢個食辣人😆飲品叫左龍眼茶, 茶裡面有好多龍眼肉, 但係太甜lu甜到嚇左一跳, 如果少 d 糖漿的話就更好。總結: 我地2個人食左 HKD500 左右, 佢地嘅泰式燒烤
好姊妹約食飯, 突然間講起中學時代, 成日係九龍城食飯
又掛住個度嘅泰國茶, 為左懷念? 讀書時代, 就走左去食。
炭燒魷魚

而魷魚都比想像中燒得夠淋, 真係又香又好食。
黃咖喱炒海鮮

再黎就係我地嘅主菜, 黃咖哩炒海鮮, 黎到時我地嘩左一聲
只係帶子食到有一陣雪味

蒜蓉包

馬拉盞炒小椰菜

而且夠辣, 又岩晒我呢個食辣人😆
龍眼茶

飲品叫左龍眼茶, 茶裡面有好多龍眼肉, 但係太甜lu
甜到嚇左一跳, 如果少 d 糖漿的話就更好。

總結: 我地2個人食左 HKD500 左右, 佢地嘅泰式燒烤類一向出色, 同大家誠意推介😋而佢地中午都會推出午市套餐, 附近返工返學去試下啦。
2018-07-01
炭燒魷魚