2018-03-03
九龍城又叫小泰國,黎到哩到點可以唔食泰國菜呀!之前同朋友閒聊,佢有講過昌發食物唔差,咁啱果日又無plan話要食咩,就行左入昌發啦!等左十五分鐘左右啦,就有野食啦!馬拉盞炒通菜,味道惹味,但偏油。份量唔多,要成$58,性價比低。冬蔭功(小),同行朋友大多數唔太食得辣,有一位朋友好想食就嗌左個細既滿足下佢啦。份量唔多,入面有幾粒菇、番茄仔同兩隻蝦,就咁多我唔太好辣加上個湯上面實在飄住好多油,所以我無飲到湯。試左粒蝦,蝦肉霉嫁肉淋之之仲癡住蝦榖,完全唔新鮮,一道餸得果兩粒蝦都咁hea人既咩朋友飲完湯話入口唔辣,但係辣既後勁好強,搞到佢要用椰青解辣。同埋話湯既椰漿落得太重手,覺得個冬䕃功麻麻。到最後,成道餸好似無食過咁嫁咁就盛惠$69椰青($32)同越南泰國飲果啲又平又清甜既椰青就實無得比嫁啦!椰青水都尚算清甜,淡淡既甜味,椰子肉係嫩身易刮既,比之前係九龍城另一間泰國菜既椰青高質,無上面咁伏先~椰汁咖喱真係好椰,一直飄黎椰汁味。咖喱係無咖哩味,唔香唔辣,雖然有椰汁味但一啲都唔甜,仲要好多油!!平時香港食開泰國菜既咖喱都好香同杰身,唔愛黎撈飯會覺得好浪費。哩個真係好稀,紅色既油包住啲咖喱,要夾曬
等左十五分鐘左右啦,就有野食啦!
份量唔多,入面有幾粒菇、番茄仔同兩隻蝦,就咁多
我唔太好辣加上個湯上面實在飄住好多油,所以我無飲到湯。
椰汁咖喱真係好椰,一直飄黎椰汁味。
哩個真係好稀,紅色既油包住啲咖喱,要夾曬啲雞、豆角出黎先敢食,一啖咖喱都無食過
雞雖然份量都唔少,相對冬蔭功黎講,但係佢肉質係淋既,低質既雞肉,同行朋友話學校canteen仲好食
豆角脆脆地咁啦,都係無味既。
全餐飯最最入得口既係哩個鮮蝦炒金邊粉啦!
果然炒金邊粉係最穩陣。每次食泰國菜必叫就一定係佢啦!
金邊粉口感少少彈牙,但炒得未算乾身,同埋可以再少油啲。
有芽菜、蛋同豆干拌炒。芽菜軟身果種,豆干無味。大家都唔好花生,就無拌到花生碎。
食得出用左唔少茄汁,味道酸酸甜甜,加埋青檸汁中和返少少油膩,未算係香港食過最好食既,但已經係全餐飯亮點。
仲叫左個白飯,白飯係煮過龍,爛飯
唔好冬䕃功既我哩一刻好掛住泰國新鮮足料海鮮既冬蔭功,又酸又辣既過癮味道。
聽講哩間餐廳係食湯河會好啲,但我就未有信心再黎啦~
價錢其實唔算貴,唔洗加一,但綜合食物質素黎講性價比低,味道強差人意
同區好食過佢既,大把啦!