2022-06-04 379 瀏覽
想揾間餐廳慶祝生日,朋友就介紹左呢間西班牙餐廳,結果上年食左一次,今年原班人馬食多次。環境:坐落係灣仔鬧市之間,門面唔算好起眼,但原來佢佔地三層,都幾大,但比較密集,樓底唔算高。現場環境昏暗,幾有氣氛,但有少少嘈吵。兩次都係被安排到二樓六人長枱,中間雖然以透明亞加力膠板相隔,但都無阻我地嘅興致前菜/Tapas:Warm King Prawns (Gambas)必試程度:5/5我食親西班牙菜都必叫呢個tapas,因為佢個整法令成個蝦肉好爽好香,而呢間個蝦同油油都控制得好好,兩次都有叫佢😋另外都有叫過3-4款tapas,未好食到我記住個味道(sorry😅)主菜:Lobster Rice必試程度:2/5呢間西班牙餐廳竟然係冇paella, so sad,取而代之係呢個lobster rice, 佢仲要係呢間餐廳唯一嘅飯。可惜,呢碟鎮店菜略嫌太咸,蓋過左龍蝦味,而個龍蝦普通,少少失望咁啦Sucking Pig必試程度:4/5外脆內軟係基本啦,啲肉入口溶化,都唔錯,不過佢唔係我食過最好食嘅西班牙乳豬,但都值得叫嘅Lamb Shoulder必試程度:5/5wow, 個羊比個乳豬更入口溶化,調味夠而

環境:

前菜/Tapas:
Warm King Prawns (Gambas)
必試程度:5/5

主菜:
Lobster Rice
必試程度:2/5

Sucking Pig
必試程度:4/5

Lamb Shoulder
必試程度:5/5
wow, 個羊比個乳豬更入口溶化,調味夠而又唔會搶味,係我覺得可以二刷嘅食物,可惜我第二次黎先認識佢,有種相逢恨晚嘅感覺

Pork Rib
必試程度:3/5
同lamb shoulder一樣,好淋,一切就離骨,可惜調味太重,個味似韓式辣醬,我就覺得ribs有好多種整法,呢種就麻麻地

甜品:
全部甜品都試過,全部都合格可試,但就冇邊個必試,睇返個人喜好啦

總評:
餐廳食物比較濃味,裝潢氛圍幾好,服務都唔錯,鍾意西班牙菜可以試下呢間,不過性價比麻麻,少貴
Ribs
Lamb  Shoulder
Flan,  Brownie
Blueberry  cheesecake  ,  toast
Sucking  Pig
Lobster  Rice