2023-05-10
上年夏天嘅時候食過呢間餐廳雖然喺觀塘入面比較唔方便嘅位置但生日嗰陣食咗一次真係好心印象一直都好想再嚟食今次終於係閑日唔太多人嘅時段過黎🥹之前生日嘅時候好多人坐喺呢個打卡位影相都真係幾正😳今次比起之前嚟嘅時候Menu更豐富雖然價錢唔算平但+10幾蚊有得升級套餐有埋前菜湯同嘢飲都真係幾抵🥺🥺🥺🤭嘢飲叫咗杯佢哋自家製嘅焦糖餅咖啡跟餐唔使加錢!超正一開始以為真係一塊餅原來係凝固咗嘅焦糖🤣一開始冇攪勻咁飲就咁飲會係泡沫無糖嘅咖啡(有奶)再加焦糖嘅味都幾得意但即使冇甜味齋泡沫咖啡都幾好飲😳😳係有驚喜嘅攪勻左啲焦糖撈埋顏色好靚之餘真係好香焦糖味 如果怕甜嘅朋友唔撈埋咁飲其實都仲幾好飲㗎🙈呢個黯然銷魂飯(鵝肝版本)真係幾驚喜!首先佢個湯有少少麵包乾粒加埋番茄海鮮湯雖然食唔到海鮮 但蕃茄唔會過酸 反而好鮮甜😆唔會飲完個湯覺得好滯 反而好清新至於前菜個冷盤其實都唔太知係乜嘢 食到少少海大海蜇再加蟲草花嘅物體 但一啲草藥味都冇 好煙韌彈牙都好清新講返呢個飯真係不得了!淨係睇佢Menu嘅時候已經知個飯上面好多配料其實佢係黯然銷魂飯但換咗係鵝肝粒嘅版本太陽蛋加紫菜加少少飯素粒真係好正加埋香蔥口感一流仲有蔥花嘅香
雖然喺觀塘入面比較唔方便嘅位置
一開始以為真係一塊餅原來係凝固咗嘅焦糖🤣
但即使冇甜味齋泡沫咖啡都幾好飲😳😳係有驚喜嘅
香煎鵝肝粒香蔥太陽蛋紫菜飯
香煎鵝肝粒香蔥太陽蛋紫菜飯
呢個黯然銷魂飯(鵝肝版本)真係幾驚喜!
首先佢個湯有少少麵包乾粒加埋番茄海鮮湯
太陽蛋加紫菜加少少飯素粒真係好正
加埋香蔥口感一流仲有蔥花嘅香氣
食落去完全唔覺得飽飽濟濟之餘口感越食越上癮
不得不讚係佢個鵝肝!雖然聲稱係鵝肝粒但其實一啲都唔細粒🫣
其實本人唔太食鵝肝之前食過覺得好肥膩 但呢粒鵝肝粒色落去每一啖食完冇咗
口感都似係入口即溶但保持鵝肝嘅香味
食落去有少少菇嘅口感同香氣好驚喜🥰
令唔太鍾意食肥膩嘢同鵝肝嘅人都覺得好好食
值得一讚嘅真係本身呢啲咁Heavy嘅嘢配搭左清新嘅配料真係中和返成個飯嘅口感
都係嗰句 越食越上癮🤭
唔多人嘅非繁忙時段其實都幾好坐 有得打卡之餘座位都幾闊落
除咗打卡都鼓勵大家嚟試吓佢哋嘅lunch set都真係幾抵!
本身仲諗住試吓甜品但姐姐真的不行了太飽了🤣