2015-07-14
有位朋友生日,所以book了相撲手。Book了六點十五分,因為遲了十分鍾左右,所以未有遇到等電梯的人龍,可以直接上樓。店方安排了我們坐在角落的四人坐位。結果,叫天不應、叫地不聞...... 就連主持人講野都聽唔到入坐後,友人第一件事就係搵點餐紙,原來放左係我身邊一個錦盒入面。點餐紙每樣食物都有圖片,唔洗怕唔知自已食緊咩。第一樣order的食物就係剌身,點了巨型甜蝦、吞拿魚、三文魚等等。不過,我地好肯定自己冇點的鮑魚片和北寄貝,都出現了,可見呢個剌身拼盤應該係standard,每一枱都一樣。如果係咁,其實洗鬼我地入紙咩,我地入坐後,直接問我地要唔要剌身拼盤咪算囉,唔洗浪費張紙,反正我地寫咩,都係比standard。 巨型甜蝦:甜蝦有六吋長,挑埋蝦腸,可見廚師對食材之用心。 三文魚:厚切三文魚十分肥美。 帶子:帶子鮮甜,夠大粒。雖一粒開三片,但都ok。 玉子:外表燒得靚,味道香甜。 劍魚腩:不夠肥美 吞拿魚:order左兩次,都比朋友搶哂,只好自已再order一件,但唔多新鮮。 鵝肝壽司:鵝肝大約係舊飯的六分之一,食到好有飯味(?),鵝肝唔知係無味定太細粒,除左飯味之外,真係
店方安排了我們坐在角落的四人坐位。結果,叫天不應、叫地不聞...... 就連主持人講野都聽唔到 入坐後,友人第一件事就係搵點餐紙,原來放左係我身邊一個錦盒入面。
點餐紙每樣食物都有圖片,唔洗怕唔知自已食緊咩。
巨型甜蝦:甜蝦有六吋長,挑埋蝦腸,可見廚師對食材之用心。
三文魚:厚切三文魚十分肥美。
帶子:帶子鮮甜,夠大粒。雖一粒開三片,但都ok。
玉子:外表燒得靚,味道香甜。
劍魚腩:不夠肥美
帆立貝鵝肝壽司:不同於鵝肝壽司,帆立貝鵝肝壽司好吃很多,兩者同時入口即溶,配合程度較淨鵝肝壽司高,口感也比較豐富。
一口和牛:燒得剛剛好,唔會老。
牛舌:厚薄適中,彈牙有咬口,調味也很香。
味道方面,如果比一兩片檸檬點下可能好d,因為,真係好腥...... 講完。
除了蟹之外,還有葱,粟米等材料,令粥變得鮮甜。 為在場生日的朋友慶生,全場熄燈一陣,在全黑的環境送上蛋糕,Surprise!
生日蛋糕:其實係吞拿魚他他,可以滿足一下我比人搶哂吞拿魚剌身的咒念=,=
新鮮吞拿魚配脆脆的餅乾一起吃,口感很好。 在進食期間,主持和食客會有互動,會推出特別食品、湯水和 甜品,現場表演切魚,氣氛不錯。
甜品方面, 除了雪糕外, 其他都係限量,一枱只可以要一個。我們枱的甜品被其中一位朋友獨食了,所以沒有吃到......
總結
食品方面,用料新鮮,廚師對食物用心,足夠比笑臉。
環境方面,氣氛很好,可惜我們被安排坐在角落的四人坐位,很難聽清楚主持人講野。
服務方面,店員有禮貌,可惜人手好像不太夠,沒有人收碟。