2021-05-29 240 瀏覽
早幾日約舊同學食飯,佢係無辣不歡人士,所以就去咗食雞煲。一入到去金樂軒,老細同姐姐已經殷勤招呼,好詳細介紹招牌菜色,咁我地就嗌咗一個水煮牛頸脊,一個乾鍋椰菜花,一個細size嘅老重慶奇味雞煲同幾個雞煲配菜。雞煲份量好大!我地嗌嘅係細雞煲,但眼見啲雞塊鋪滿晒成個煲咁多,超抵食。雞肉嫩滑到可以輕易甩骨,入面啲豆卜都好正,索晒汁,宜家諗起都流口水。舊同學好食得辣,而我就鍾意食辣但食唔到太辣,所以我地係order咗小辣嘅。本身有啲擔心舊同學會唔會覺得小辣唔夠喉,不過佢話因為個奇味雞煲除咗辣,亦都好重黑椒味,味覺層次豐富,所以佢都覺得大滿足。雞煲嘅配菜都好食。姐姐介紹個魚皮係佢哋自家炸嘅,浸落雞煲湯汁度兩三秒之後立即食,真係人間美味。鮮魚片冇骨,雙拼餃雲吞都唔係雪藏貨,抵讚!老闆介紹水煮牛頸脊係牛全身做最多運動嘅部位之一,所以食落牛味重,又零舍有咬口,我舊同學讚不絕口。而我就最鍾意入邊嘅豬紅,嫩滑又唔易夾碎,仲有濃郁蒜蓉香,正呀!乾鍋椰菜花都唔馬虎,唔係果啲炒咗之後先擺入個乾鍋度嘅做法,而係食到真係有乾鍋煮法嘅香氣,如果啲椰菜花可以再淋身啲就perfect晒。竹蔗茅根水清甜,可以一解雞煲嘅辣味同
早幾日約舊同學食飯,佢係無辣不歡人士,所以就去咗食雞煲
竹蔗茅根水清甜,可以一解雞煲嘅辣味同熱氣,一大樽我地全部飲晒。
總體而言呢間金樂軒算係好抵食,舊同學食量出名大,買單六百零蚊我地都托住個肚咁樣行出黎,可見佢份量真係唔是講笑的,會encore!