2022-03-16
走一轉越南🇻🇳今次𝗹𝗶𝘁𝘁𝗹𝗲 𝗛𝗮𝗻𝗼𝗶 係經常食號小店,老闆娘係越南人,老闆好nice經常同我哋傾計,肥肥人緣超好每次去到唔同餐廳🍴都feeling warm💕🇻🇳#河內生牛肉湯粉 ʜᴋᴅ56小河內最出名就係🍜 #生牛肉河‼️第1次嚟食嘅必定要試,嘴刁嘅家姐仔都成碗清晒👏🏽由於平時𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗食會加辣同配料,今次試咗啖湯,湯頭濃郁‼️生牛肉啱啱好,唔會老,牛鮮味夠‼️(家姐仔全走配料)🇻🇳#香茅豬扒撈檬 ʜᴋᴅ56𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗最中意食撈檬,配酸酸甜甜𝗻𝘂𝗼𝗰 𝗰𝗵𝗮𝗺,冇胃口食最啱😍豬扒冇肥膏,超香香茅味🤤仲有好多青瓜🥒啱晒一餐要攝取多菜‼️🇻🇳#順化牛肉湯檬 ʜᴋᴅ60𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗篇為「越式嘅船麵」🤣啱晒中意重口味嘅朋友仔,超濃郁牛骨湯底,酸酸辣辣春夏食好醒胃🤤配上 #越南札肉🍖#牛𦟌🥩、牛腩片、扎蹄🦴超級正宗👍🏽👍🏽👍🏽(札肉是越南空運)🫔#越式炸春卷 小河內嘅春卷係配埋青瓜🥒生菜🥬春卷🫔一齊食係超級無敵爽又脆,脆上加脆😱呢個口感真係無敵,未試過一定要試🙏🏼冇咁熱氣🔥🍹#青檸梳打 正正常常(走甜咁熱唔飲凍嘢對唔住自己Overall如果你都係生牛肉河忠粉𝗺𝘂𝘀𝘁 𝗴𝗼 𝗟𝗶𝘁𝘁𝗹𝗲 𝗛𝗮𝗻𝗼𝗶
🇻🇳#河內生牛肉湯粉 ʜᴋᴅ56
🇻🇳#香茅豬扒撈檬 ʜᴋᴅ56
🇻🇳#順化牛肉湯檬 ʜᴋᴅ60
🫔#越式炸春卷
🍹#青檸梳打
正正常常(走甜咁熱唔飲凍嘢對唔住自己
Overall如果你都係生牛肉河忠粉𝗺𝘂𝘀𝘁 𝗴𝗼 𝗟𝗶𝘁𝘁𝗹𝗲 𝗛𝗮𝗻𝗼𝗶! 下次會再分享其他美食💕如果大家中意俾個like支持下🤟🏽𝗖𝗶𝗮𝗼~
𝗣.𝗦今次好難得係窗邊形相,望出去見到排檔,寧靜舒適,特登著民旅衫去食🇻🇳𝗙𝗙下又當飛咗轉越南…每日都要令自己開心💕
🇻🇳 小河內 (上環)
📍 上環永吉街28-34號永吉利商業大廈地下D舖
#肥dodo食記 #越南 #上環食好西 #食好西 #hkfoodie #hkfoodbloggers #順化