2019-04-12 45 瀏覽
放假梗係要食好啲,同男朋友去咗銅鑼灣食fine dine🥰八點半上到去已經座無虛席,好彩有book定位咋。一坐低就有attendant就同我哋簡介餐廳,le reve喺法文,意思係「夢」。其後喺簡單又不失華麗嘅環境中,亨受3個鐘嘅法日fusion盛宴,確實如夢般痴醉。我哋揀咗6 shades of flavour😗Amuse Bouche餐前小食係一口蘑菇芝士撻,鹹香可口。餐包牛角包同扭紋包以麻布袋盛載,熱辣辣嘅麵包加上牛油,酥香鬆軟。Surprise Dish 第一道驚喜菜式係蟶子+味噌海膽creme brulee。先食蟶子,新鮮爽口,再食一啖creme brulee,海膽嘅鮮甜將蟶子嘅甜再提高咗🤤Pan Seared Foie Gras鵝肝煎得啱啱好,入口即溶,脂味無窮。配埋粟子蓉同乳酪雪糕嚟食,又可以解膩。Lobster Tail慢煮龍蝦尾伴以三種辣椒,肉質鮮嫩,一啲都唔韌。廚師仲以份子料理嘅方式呈現菠菜泡沫,令到成道菜更加特別。Surprise Dish第二道驚喜菜式係黑毛豬肩肉,職員即場淋上玫瑰露點火,視覺效果一流。豬肩肉肉汁豐富,配埋紅酒雜莓醬,酸酸甜甜好易入口。另外仲有個
放假梗係要食好啲,同男朋友去咗銅鑼灣食fine dine🥰

八點半上到去已經座無虛席,好彩有book定位咋。

我哋揀咗6 shades of flavour😗

Amuse Bouche
餐前小食係一口蘑菇芝士撻,鹹香可口。

餐包

Surprise Dish

Pan Seared Foie Gras

Lobster Tail

Surprise Dish
另外仲有個超可愛嘅迷你pancake,可以好似食北京填鴨咁包住豬肩肉食。

Japanese Cord Fish
鱈魚新鮮,一啲腥味都冇。

Kagoshima
鹿兒島和牛脂肪比例均勻,唔係入口即溶嗰種,但係肉質非常柔軟,富牛味。伴埋日式炒雜菜,和味十足。

Sesame Ball
甜品以中式煎堆做主體,伴以自家炒香嘅芝、芝麻脆餅、竹炭雪糕同焦糖爆穀,食落好重芝麻香。
Mignardises
飽餐過後就係嘆茶時間。茶點係焦糖蛋糕同泡芙,叫咗壺熱camomile,一路飲茶,一路傾計,又唔會被催促離開嘅感覺好舒服😌

慶祝紀念
紀念日