究極堂幾年前喺炮台山開店個陣,我就已經有幫襯開,慶祝生日嘅話,我又會約多啲同事一齊食,book VIP房,私隱度高啲~上個禮拜喺永光中心食annual dinner,發現究極堂嘅銅鑼灣分店,發現勁耐冇食過(因為而家食lunch係用10分鐘拿拿臨食完就算😩) 所以有晚就去咗食dinner😆記得以前仲有張「招聘老闆娘」嘅告示痴喺牆身,但好似而家兩間分店都唔見,唔知邊個靚女成功搵到呢份荀工呢🥜🥜🥜➿ 海葡萄海菜青瓜沙律 ($58) 好耐冇食過口感清脆嘅海葡萄喇,加埋海帶同青瓜🥒 兩種唔同口感嘅配料,口感豐富,加埋沙律醋🥗 整體好light又開胃~➿ 明太子芝士玉子燒 ($78)係內裏蛋質軟滑嘅玉子燒🥰 芝士🧀同明太子嘅比例幾好,味道唔會互搶~➿ 京蔥地雞(芝士忌廉汁)($68)好fushion嘅菜式,仲可以揀跟法包🥖或者薯條🍟 地雞肉幾嫩滑,芝士量多而拉絲🧀 墊喺下邊嘅京蔥盡吸精華,正!➿ 粟米天婦羅($48)粟米控🌽表示平時食大排檔就會嗌椒鹽粟米,所以喺期間限定嘅黑板見到呢個粟米天婦羅就即刻話要叫😆 天婦羅冇咩調味,點少少粉紅色鹽,更突出粟米天然嘅香甜味~➿ 究極火龍卷 ($148)食燾司

➿ 海葡萄海菜青瓜沙律 ($58)

➿ 明太子芝士玉子燒 ($78)

➿ 京蔥地雞(芝士忌廉汁)($68)

➿ 粟米天婦羅($48)

➿ 究極火龍卷 ($148)
食燾司都要有儀式感☺️ 除咗因為個火焰而覺得賞心悅目,仲有因為一次過食6款壽司😍🍣 魚生們唔會因為團「烈火」而影響,都係炙燒嘅半生熟嘅口感~

➿ 究極炎之丼 ($138)
係我lunch option之一😆 好鍾意佢哋嘅丼飯,飯粒特別調味過,加上帶子、三文魚腩、左口魚裙邊等等灸燒後流出嚟嘅油脂,好香啊!魚生大件又新鮮,正!

➿ 有氣梅酒 ($75)
似係自家製嘅飲品😆 梅酒加咗梳打水之後好好好易入口,但都保留到梅嘅酸甜~ 一定要篤吓粒梅,令梅味重啲呢🍷

➿ 抹茶紅豆牛奶 ($48)
抹茶牛奶都可以揀口味👍🏼 紅豆🫘 已經融入咗牛奶之中🥛 味道唔會太甜,質感幾似milkshake☺️