2018-06-09
前陣日子,有個朋友約左我食lunch,話想慢慢嘆茶吹水😌香港時下週末都好多人,真係唔知道去邊好。然後就搵到依間麻雀雖小 五臟俱全嘅意大利菜小店。好似係大城市入面,一個無人知嘅小城堡咁,裝飾得好靚好舒服😍立即心心眼少女心都岀曬嚟,係咁打卡☺️☺️時間尚早所以冇乜人,好開心好似包場咁😝😝 係是日lunch menu入面有分3/4/5個course,我地緊係揀最多個個啦🤤🤤雖然menu冇寫,但侍應都上左包比我地👍🏻焗熱左嘅提子包配黑醋加橄欖油,又脆又香,個味道好特別🤤 侍應仲好有心咁一碟碟介紹內容同解答我地嘅問題☺️依個係Chef’s special salad,個日岀左依碟冷盤。可能因為混合左台灣元素落意大利菜,有啲蜜棗加入cherry到,酸酸甜甜幾有口感!Sauteed Mushroom and Zucchini Warm Salad with Brandy😟雖然兩碟沙律啲材料係一樣嘅都係牛油果同爪,不過食落口感味道完全唔一樣!上一碟係醃漬過嘅比較甜,依一碟炒完明顯地硬啲脆啲,但都保持到鮮味🤓下面多左蘑菇,加左蒜去炒好重味但係我鐘意!湯都係睇個日發板,我好中意帶住驚喜去期待有咩菜式😛今次都冇失
湯都係睇個日發板,我好中意帶住驚喜去期待有咩菜式😛今次都冇失望,係蒜容西芹湯,無可否認,佢煮到個種香味岀嚟,但撇除左個陣腥味,連我唔好蒜嘅朋友都飲得津津有味🤣
Pan Fried Rib Eye Heart with Confit Garlic, Mashed Potato
依個大家要叫熟啲,因為冇諗過佢咁厚咁大份,有少少生,但肉汁都好濃好香😂 Mashed potato一定加左特別醬汁去攪,真係好好食!
因為我朋友特別好魚,所以就試左是日之選,菲律賓白魚 MahiMahi👍🏻👍🏻 不得了,果然好似侍應推介一樣 ,好嫩好香。佢仲有虎蝦,同佢淆出嚟嘅醬汁,好鮮好甜,同魚都好搭😝😝 下一次嚟都要繼續試佢啲特別菜式
品嘗完美食,我地就慢慢嘆,望住精美餐具覺得好高貴哦呵呵🤭 侍應都冇打擾我地
食埋依個好軟熟嘅tiramisu,我地就離開了
感覺上係城堡嘆完tea,過左個美好嘅時光☺️☺️下次可以帶更多姐妹上嚟,食住野影靚相打卡