2022-08-27
中文大學有個花名叫山城,作為中大人聽到「山」,都會覺得同自己有啲聯繫🏔今次發掘到呢間係銅鑼灣嘅omakase,呢間廚師發辦特別在於可以按照個人喜好揀選鍾意嘅食材作為廚師發板嘅主題,包括雞、黑豚、和牛、海之幸、魚,最平都係$688起,作為蟹嘅big fan,今次就揀咗蟹 Omakase ($1,388)🦀第一道菜係毛蟹柚子啫喱,份量大方嘅蟹肉伴以清新酸甜嘅柚子啫喱,為蟹宴打響清新嘅前奏🌿前菜雲丹明太子白海老係將甜蝦打成膠,加以少少檸檬汁調味,海膽好鮮甜好甘香,加少少魚子醬同金箔裝飾,賣相精緻高貴🥰吸い物(湯品)蟹出汁其實係蟹湯,清甜得嚟帶淡淡嘅蟹味回韻,入面仲有大量蟹肉,夠晒足料👍🏻お造り係季節刺身三點,當日嘅甜蝦大大隻亦夠鮮甜,竹筴魚味道清爽,帶子帶淡淡嘅檸檬清香,三款魚類都令人好滿意✨揚げ物(炸物)係釀上海蟹蓋,蟹粉、蟹黃、蟹籽,夾埋一梳梳嘅蟹肉,外皮炸得香脆可口,油而不膩🧡箸休め係日本料理入面,轉換氣氛嘅菜式,當日係季節雪葩,柚子檸檬🍋好清新,雪葩亦都做得好滑身,冇乜顆粒感,好高質素🤩烧老物係燒鱈場蟹伴雲丹鱘魚子,一上菜係用藁草煙燻,鱈場蟹啖啖肉,而且蟹肉鮮甜,海膽好creamy,
烧老物係燒鱈場蟹伴雲丹鱘魚子,一上菜係用藁草煙燻,鱈場蟹啖啖肉,而且蟹肉鮮甜,海膽好creamy,而且份量好多,比起前菜係升級版,加埋魚子醬嘅點綴,唔單止帶淡淡嘅燻香,有層次嘅魚油香係口腔爆發真心好幸福🥰
食事(主菜)係特濃蟹粉拌蕎麥麵,蕎麥麵有蟹肉嘅精華做咗個芡汁,蟹黃另上,可以一邊食一邊撈,蟹肉精華好濃郁,最後連芡汁都清碟😋
餐飲嘅matcha latte除咗拉花靚,飲落更有同平時唔一樣嘅回甘🍵 原來餐廳採用京都福壽園嘅精品抹茶,比起平時嘅茶香更濃烈🥳 最後仲有香印提子雪糕拿破崙,酥脆嘅拿破崙搭配雪糕都係第一次🍦香印提子夠甜,為呢一餐畫上完美句號💚
總括嚟講,冇諗過同一款嘅食材都可以有咁多唔同嘅花款,同樣將唔同品種嘅蟹嘅特點帶出,從佢哋餐廳設計到料理都見到好多心思💗餐廳嘅裝修行簡約清新嘅風格,坐落覺得好悠閒愜意🌿加埋服務都幾周到,成餐飯食得好舒適😌