2022-05-22 302 瀏覽
到何文田工作完就必定會行到勝利道淺嚐呢一間舖頭既特色食物....以往其實都食過好幾次,但今次先為呢間舖寫食評!餐廳入面有好多唔同種類既食物,粉面餃子小食有好多款,痴到成牆都係眼花撩亂....試過好多種食品之後,始於覺得只有幾款係必點食物,其他都有d普通,完全係可以自己返屋企整既! 其中一款必試麵類就係甜酒豆腐乳撈面,50幾蚊細細碗,份量唔多但飽肚。味道濃,咸得黎又唔會over左。甜酒味問心就唔係好食得出,但唔講都唔覺自己食緊既係腐乳,個撈面每一條都沾滿腐乳醬,撈得好均勻,我認為呢個面先應該做呢間店既招牌,因為有特色既,出面小食店未必食到!另外叫得做華園餃子,就當然要食下佢既餃子。試過多款之後我鐘情茴香鮮肉餃。 其他味道餃子都比較普通,唯獨呢款係得我歡心。 茴香同鮮肉比例岩岩好,茴香既香葉味可以有提鮮作用,但又唔會搶左肉味,餃子皮都算薄,所以呢個餃都非常好味!50幾蚊有10隻餃黎講都唔算貴。而餐廳其他既小食我就覺得份量係比較小,客人可以點餐前望一望醬上既食物相先點,佢既食物相都冇乜修圖,唔會只供參考都算係真實反映到有幾大碟同幾多舊。
以往其實都食過好幾次,但今次先為呢間舖寫食評!

都算係真實反映到有幾大碟同幾多舊。
甜酒豆腐乳撈面
茴香鮮肉水餃