2015-02-16
餐廳環境非常舒適,係正海邊,好有情調同氣氛。但係枱同櫈卻犯咗一個好多餐廳都會犯嘅問題:就係櫈太矮枱太高。唔知係咪愉景灣太多外國人,所以枱櫈要刻意遷就外國人身形,但亞洲人坐落去就真係唔太啱比例。除左枱櫈唔啱比例,食物嘅份量更加唔啱比例,2個人叫左1個前菜及2個主菜,1半都食唔完要打包,不過味道同質素都唔錯。其實份量咁大係咪好事就真係見人見智,個人則傾向認為若然菜式份量愈多,精緻程度卻會相反地減少。Salt and Pepper Calamari $135完全估唔到會咁大碟,8-10個人share都絕對可以。魷魚好滑嘟嘟好爽口,咬落口一啲都唔會仞,味道好鮮甜。出面層炸粉好夠薄,炸得剛剛好,非常鬆脆可口, 一啲都唔油膩。Surf and Turf $295牛柳非常非常之大件而且好好好厚。表層煎得幾香,有小小焦,剛好小小脆囗,牛柳味道幾濃郁。咬落口非常淋滑,好鬆軟,不過鬆軟嘅程度過份得有點唔似係天然。配牛柳嘅蘑菇汁則比較一般,味道較為普通。大蝦亦好大隻,肉質爽口,味道鮮甜,好新鮮,有炭香味。但伴碟嘅大蘑菇則又乾,味道又怪。Wild Mushroom Linguine $125份量真係不得
Salt and Pepper Calamari $135
Surf and Turf $295
Wild Mushroom Linguine $125
份量真係不得了,多得誇張,3-4人share都得。醬汁非常creamy,充滿奶油香,不過有點"流"。有好多唔同種類嘅菇,全部都好新鮮。意粉好粗身,煮得剛好,唔會太硬或太軟,大大啖放入口感覺好滿足。但放係意粉上面嘅裝飾則令我有點摸不著頭腦,外形怪怪的,又綠色又紅色,完全估唔到係乜。食落口原來係酥皮,但已經漏左氣。
總括泥講,呢個價錢咁既份量真係好低食,味道不俗,但精緻程欠奉。