2016-10-21 217 瀏覽
阿媽話成日出街食, 食埋咁多味精落肚無益呀, 但對於我地呢d一日三餐都出街既既香港人黎講, 無可奈何之下又可以點樣?! 聽朋友介紹呢間主打家庭飯路線既食店, sell無味精餸菜, 地點係工廠大廈內, 都唔算難搵!裝飾以黑紅色為主調, 唔會太多人, 環境幾舒適呢度提供二, 三及四人套餐, 當然亦有散叫, 望落價錢幾親民, 餸菜款式都好媽媽會煑既餸, 想食花巧菜既呢度就唔會搵到啦!落單後, 侍應送上呢杯養生八寶茶, 味道飲落順喉, 飲時聞到菊花既香味, 比較飲普通中國茶更為特別及驚喜食晚飯時, 我好喜歡有湯飲, 咁先似食住家飯嘛, 侍應推介今晚既原盅燉湯係松茸螺片燉豬展, 價錢超抵($38), 熱辣辣奉上, 見得出湯料十足, 飲落味道鮮甜, 絶唔係"例水"味道, 超推介!散叫了幾款小菜, 呢款係侍應推介蓮藕煎肉餅 ($78), 厚厚肉餅煎得外香, 一口咬落去感到肉汁爆發, 味道唔太咸但用黎送飯就一流, 果然無介紹錯!呢款香菇杞子北芪銀山焗鷄 ($78), 以中藥料入撰, 有點似金針雲耳蒸鷄feel, 鷄肉食起時食到紅棗既甜味, 底層以金菇及粉絲索吸鷄肉流出既精華,千萬唔好漏食呀!籠仔蒸斑
裝飾以黑紅色為主調, 唔會太多人, 環境幾舒適
養生八寶茶
松茸螺片燉豬展
蓮藕煎肉餅
香菇杞子北芪銀山焗鷄 (
籠仔蒸斑頭腩 ($138), 熱辣辣以籠仔上枱, 斑頭腩份量都唔少, 以蒜蓉及果皮絲調味, 食落無細骨, 魚皮加上魚肉又係好送飯, 底部既絲瓜又係索左魚肉精華, 食落梗鮮甜, 無得輸呀!
籠仔蒸斑頭腩
一餐健康既晚飯又點可以無菜呢?! 蟹肉扒西蘭花 ($88)又點睇呀?! 我就歡喜啦, 西蘭花面淋上雪白既蟹肉, 食落唔油唔咸, 岩我口味!
蟹肉扒西蘭花
呢度收取加一服務費及茶錢, 食物無味精, 侍應態度有禮, 主動加水等我可以細意品嚐呢杯八寶茶, 咁就完成左呢餐"偽返屋企食飯"飯!
養生八寶茶
松茸螺片燉豬展