2016-12-05 233 瀏覽
星期五收工,太太話book左枱約左一家人去食飯,睇menu已經好吸引,因為我收工遲左,最遲先到,上到去先知原來係私房菜。行到門口已經聽到入面好熱鬧,開門見到全場坐滿,果然別有一番風味,環境好光猛,又乾淨,最特別係有個開放式廚房,可以比客人用,店長話電池爐可以整簡單食物。而廚房既另一邊就係賣一啲手工皂等等既特別野。一坐低,由於頭先趕住黎先飲啖野順番條氣先,暖暖地既菊花茶,冬天就啱曬。飲完茶即刻已經有前菜食,冰鎮花膠食落同平日食到既有啲分別,比較有咬口,配上黑松露芝麻醬,夠香口,有咬口,絕對值得再食。依次序就係哩個淮山杞子響螺雞湯,湯同渣分開上,非常有誠意,飲得出冇味精,而且肯定係用左唔少時間心思去煲,亦見到非常足料,螺肉比外面既螺肉湯亦較多,雞肉亦煮到較軟身,平日無飯主婦既我湯水冇啖就啱曬。未飲完湯就上一個Dreamix雙喜,其實就係炸蟹肉盒同埋炸蠔。蟹肉盒尼講蟹肉係明顯食得出係鮮蟹肉而唔係蟹柳肉,混合左蟹籽,增添左唔少口感。炸蠔,非常脆口,咸咸地既裙邊中和左蠔既腥味,咬開仲有汁出,並冇炸到乾身,食得出廚師非常有技巧。食左咁多野,休息一下傾一陣偈,店員就為我地上一道家.昌媽媽炆豬肉。哩一

食左咁多野,休息一下傾一陣偈,店員就為我地上一道家.昌媽媽炆豬肉。哩一道菜非常特別,用上特別既古銅鼎裝,下面加上微火可以保持豬肉唔會因時間而結油。準備開動既時候,店長送上一籠饅頭,話將豬肉夾係饅頭中間會比較好味。的確如此,豬肉比較多油,而且濃味,配上饅頭中和,將豬油滲入饅頭裏面再食,係一等既享受。
食完一啲濃味既食物,菜單巧妙咁安排上蟲草花上湯浸時疏,哩一味送非常豐富,菜芯比平日出面食到較大條同埋完整,配上蟲草花同菇,滋味無窮。
再跟住就要講埋個糯米鴨飯,聽店員講,鴨蒸左一日完全將鴨油逼晒出尼,滲入糯米飯入面,所以鴨肉唔會覺得漏亦都夠晒軟熟,至於糯米飯因為滲左鴨油唔會乾,兩樣野取長補短,係一流既絕配。
糯米鴨同埋百花蜜脆鱔係一齊上既,脆鱔既皮炸到非常鬆脆,配上花蜜,甜甜地,正好中和食左咁多濃味食物,而且鱔既細骨好少,可能係師傅用心去左好多骨。
最後就係家.葉婆婆冬瓜,哩味送剛好用做總結,比較清淡,淡中帶咸,因為冬瓜中間夾住金華火腿,而冬瓜蒸得非常適中,唔會硬亦唔會夾散。
成個菜單明顯係經過精心安排,起承轉合,由清淡慢慢到濃味再用番清淡中和結尾,無論菜式定係餐單都係非常有誠意,環境方面更加有番到屋企既感覺。
最後,臨走前店長仲好好人地行過尼傾下計仲話送埋張即影即有比我哋,影埋相就正式結束哩個美食之旅。